|
|
INSTRUCTIUNI DE PRIOM AJUTOR IN ACCIDENTE DE CIRCULATIE
- Acordarea primului ajutor
Dupa ce ati degajat victima, trebuie sa aveti imediat in vedere controlarea functiilor vitale ale acesteia. Concret, trebuie sa decideti rapid daca victima este constienta, daca respira si daca circulatia sangelui este mentinuta.
Pentru aceasta, procedati in felul urmator:
- Verificati starea de constienta!
In acest scop, incercati sa vedeti daca victima raspunde la intrebarile dumneavoastra (ce s-a intamplat, cum va simtiti, ce va doare?). In timp ce ii adresati aceste intrebari, puneti mainile dumneavoastra pe umerii victimei si miscati-o usor.
Daca nu va raspunde la intrebari, atunci incercati sa vedeti daca victima reactioneaza la durere.
Pentru aceasta, incercati sa ii provocati mici dureri, strangand-o de varful degetelor sau de lobul urechii, sau pur si simplu ciupind-o de piele.
Daca victima reactioneaza la intrebarile dumneavoastra, sau la provocarea de dureri, atunci ea este constienta.
In aceasta situatie, victima are respiratia si circulatia sangelui prezente.
Daca victima este constienta, faceti un inventar al leziunilor pe care aceasta le are (fracturi, rani etc) si dupa aceasta evaluare, alertati Ambulanta prezentand constatarile dumneavoastra privitoare la starea accidentatului. Evaluati apoi periodic starea acestuia pana la sosirea Ambulantei.
Daca victima nu a reactionat la intrebari sau la durere, atunci inseamna ca starea ei de constienta nu mai este prezenta.
Daca victima nu este constienta, trebuie sa actionati rapid in urmatoarea succesiune:
b) Solicitati ajutor !
Daca veti constata ca victima nu este constienta, atunci solicitati imediat ajutorul altor martori ai accidentului; nu uitati ca este mai usor ca primul ajutor sa fie acordat de doua sau mai multe persoane decat de catre una singura.
- Eliberati caile respiratorii ale victimei!
In acest scop, scoateti toti corpii straini aflati in gura accidentatului (resturi de imbracaminte, pamant etc) si protezele dentare mobile. Daca si numai daca sunteti siguri ca victima nu are un traumatism ala coloanei cervicale ( a gatului), care sa se fi soldat cu fractura coloanei vertebrale la nivelul gatului, atunci faceti extensia capului.
Pentru aceasta, puneti o mana pe fruntea victimei in timp ce cu doua - trei degete ale celeilalte maini asezate sub barbie ridicati capul "pe spate".
d) Controlati existenta respiratiei victimei !
Tinand capul victimei in extensie (ridicat "pe spate"), apropiati-va cu urechea de gura acesteia, in timp ce privirea dumneavoastra este indreptata spre pieptul accidentatului. In felul acesta, aveti posibilitatea sa-i auziti respiratia, sa o simtiti cu pielea obrazului dumneavoastra, si in acelasi timp sa vedeti eventual miscarile respiratorii ale pieptului accidentatului.
e) Controlati existenta circulatiei sangelui!
Aceasta manevra se executa prin cautarea pulsului la artera carotida. Artera carotida se poate palpa pe partea laterala a gatului, la doi - trei cm distanta de cartilajul tiroid (marul lui Adam).
Cautati pulsul la artera carotida atat pe partea dreapta cat si pe partea stanga a gatului.
In urma acestei evaluari a functiilor vitale ale accidentatului, va puteti afla in una din uramtoarele trei situatii:
- Victima are respiratie si are puls;
In aceasta situatie asezati victima in pozitie de siguranta. Aceasta pozitie va asigura libertatea permanenta a cailor respiratorii ale victimei. In acest mod, spre exemplu, chiar daca accidentatul va avea varsaturi, aceasta pozitie va exclude posibilitatea ca varsatura sa fie aspirata in caile respiratorii. Nu uitati, la o persoana in stare de inconstienta lasata sa zaca pe spate, exista riscul ca baza limbii sa cada in faringe, fapt care va avea drept consecinta asfixierea victimei.
Dupa ce ati asezat victima in pozitie de siguranta, chemati Ambulanta.
- Victima nu respira dar are puls (stop respirator)
Daca accidentatul nu respira ( dar are puls) incepeti imediat ventilatia artificiala (respiratia gura la gura).
Pentru aceasta, procedati in felul urmator:
- Asezati capul victimei in extensie, asa cum s-a mentionat anterior.
- Pensati nasul victimei intre degetul aratator si degetul mare al mainii dumneavoastra care a fost anterior amplasata pe fruntea accidentatului.
- Ridicati barbia victimei cu doua - trei degete.
- Prin intermediul batistei salvatorului, fixate-va etans gura de gura victimei si suflati aer in caile respiratorii.
- Dupa fiecare insuflare, desprindeti-va gura de gura victimei si permiteti acesteia sa expire.
- Reluati o noua insuflare dupa ce toracele a revenit la pozitia initiala.
Faceti 10 ventilatii artificiale dupa care anuntati Ambulanta! Continuati ulterior ventilatia artificiala pana la sosirea Ambulantei!
- Victima nu respira si nu are puls ( stop cardiac si respirator)
Aceasta situatie este de o gravitate deosebita.
Trebuie sa retineti faptul ca in cazul aparitiei stopului cardio - respirator, sansa de a reanima victima numai prin fortele dumneavoastra este foarte redusa. De aceea, primul lucru pe care trebuie sa il faceti cand constatati absenta respiratiei si a pulsului este sa solicitati imediat ajutor si sa chemati Ambulanta. Sarcina dumneavoastra este ca in continuare sa incercati sa mentineti functiile vitale ale victimei (respiratia si circulatia sangelui) pana la sosirea echipajului Ambulantei, care prin dotarea tehnica de care dispune si prin pregatirea speciala pentru astfel de situatii, poate actiona eficient.
Mentinerea functiilor vitale se va face prin respiratie artificiala si prin masaj cardiac extern dupa cum urmeaza:
- executati doua respirati gura la gura dupa tehnica expusa anterior;
- cautati punctul de presiune (punctul in care se va executa masajul cardiac extern). Pentru aceasta, fixate-va un deget pe marginea cutiei toracice si miscati degetul de-a lungul acestei margini, pana simtiti capatul inferior al osului pieptului (apendicele xifoid);
- deasupra acestui reper, asezati inca doua degete. Punctul de presiune se va afla in acest moment deasupra reperului format de aceste doua degete.
- Asezati podul unei palme in punctul de presiune;
- Asezati cealalta palma peste palma fixata in punctul de presiune;
- Comprimati toracele victimei prin miscari ferme executate cu greutatea corpului dumneavoastra aplicata din umeri in lungul bratelor.
Atentie! Comprimarea toracelui victimei trebuie facuta astfel incat sternul (osul pieptului) sa se infunde cu 4 - 6 cm.
- Continuati aplicarea masurilor de reanimare (resuscitare) in succesiune 2 la 15, adica efectuati cate doua respiratii gura la gura urmate de 15 compresii toracice si asa mai departe.
In cazul in care resuscitarea este executata de doua persoane, atunci una dintre acestea se va ocupa de ventilatie, timp in care cea de a doua va face masajul cardiac. In aceasta situatie, succesiunea va fi de 1 la 5 (o ventilatie , cinci compresii toracice ).
Nu intrerupeti masurile de reanimare decat in momentul in care pacientul este preluat de catre personalul Ambulantei.
Inapoi - Inainte |