Articol : 1-49, 50-99, 100-149, 150-199, 200-216

 

Art. 150. - Conducatorul de vehicul care efectueaza depasirea este obligat:
a) sa se asigure ca cel care îl urmeaza sau îl preceda nu a semnalizat intentia începerii unei manevre similare si ca poate depasi fara a pune în pericol sau stânjeni circulatia din sens opus;
b) sa semnalizeze intentia de efectuare a depasirii;
c) sa pastreze în timpul depasirii o distanta laterala suficienta fata de vehiculul depasit;
d) sa reintre pe banda de circulatie initiala dupa ce s-a asigurat ca poate efectua aceasta manevra în conditii de siguranta pentru vehiculul depasit si pentru ceilalti participanti la trafic.
Art. 151. - Conducatorul de vehicul care urmeaza sa fie depasit este obligat:
a) sa nu mareasca viteza de deplasare;
b) sa circule cât mai aproape de marginea din dreapta a partii carosabile.
Art. 152. - (1) Se interzice depasirea vehiculelor:
a) în intersectii cu circulatia nedirijata prin mijloace de semnalizare rutiera ori de catre politisti;
b) în apropierea vârfurilor de rampa, când vizibilitatea este redusa sub 50 m;
c) în curbe si în orice alte locuri unde vizibilitatea este redusa sub 50 m;
d) pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri si în tuneluri. Prin exceptie, pot fi depasite în aceste locuri vehiculele cu tractiune animala, motocicletele, ciclomotoarele si bicicletele, daca lungimea segmentului de vizibilitate a drumului este mai mare de 20 m, iar latimea drumului, de cel putin 7 m;
e) pe treceri pentru pietoni semnalizate prin indicatoare si marcaje;
f) pe treceri la nivel cu calea ferata curenta si la mai putin de 50 m de acestea;
g) în statii de tramvai, atunci când acesta este oprit, iar statia nu este prevazuta cu refugiu pentru pietoni;
h) în zona de actiune a indicatorului "Depasirea interzisa";
i) când pentru efectuarea manevrei se trece efectiv peste marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculele circula pe contrasens;
j) în situatia când din sens opus se apropie un alt vehicul al carui conducator este obligat sa efectueze manevre de evitare pentru a nu intra în coliziune;
k) în locul unde s-a format o coloana de vehicule în asteptare, daca prin aceasta se intra pe sensul opus de circulatie.
(2) Se interzice depasirea coloanei oficiale asigurate, înainte si în urma, cu echipaje ale politiei.
¤ 4. Trecerea pe lânga vehiculele care circula din sens opus
Art. 153. - (1) La întâlnirea a doua vehicule care circula din sensuri opuse, conducatorii acestora sunt obligati sa circule cât mai aproape de marginea din dreapta a partii carosabile, în sensul lor de mers.
(2) Daca mersul înainte este obturat de un obstacol sau de prezenta altor participanti la trafic, care impune trecerea pe sensul opus, conducatorul vehiculului este obligat sa reduca viteza si, la nevoie, sa opreasca pentru a permite trecerea vehiculelor care circula din sens opus.
(3) Pe drumurile publice înguste, unde trecerea vehiculelor care circula din sensuri opuse, unele pe lânga altele, este imposibila sau periculoasa, conducatorii acestora se vor conforma semnalizarii existente.
(4) Pe drumurile publice cu declivitati pronuntate, unde trecerea vehiculelor care circula din sensuri opuse, unele pe lânga altele, este imposibila sau periculoasa, cele care coboara sunt obligate sa opreasca pentru a permite trecerea vehiculelor care urca.
(5) În cazurile prevazute la alin. (3) si (4), daca unul dintre vehicule trebuie sa execute o manevra de mers înapoi, ansamblul de vehicule trece înaintea oricarui alt vehicul, vehiculul greu înaintea celui usor, iar autobuzul înaintea autovehiculului de transport marfuri.
(6) La vehiculele de aceeasi categorie, obligatia de a efectua o manevra de mers înapoi revine conducatorului care coboara, cu exceptia cazului când este mai usor si exista conditii pentru conducatorul care urca sa execute aceasta manevra, mai ales atunci când se afla aproape de un refugiu.
¤ 5. Viteza si distanta între vehicule
Art. 154. - (1) Conducatorii de vehicule sunt obligati sa respecte viteza maxima admisa pe sectorul de drum pe care circula si pentru categoria din care face parte vehiculul condus, precum si cea impusa prin mijloacele de semnalizare.
(2) Nerespectarea regimului de viteza stabilit potrivit prezentului regulament se constata de catre politisti, cu mijloace tehnice certificate, în conditiile legii.
Art. 155. - (1) Limita maxima de viteza în localitati este de 50 km/h.
(2) Pe anumite sectoare de drum din interiorul localitatilor, administratorul drumului poate stabili pentru autoturisme si limite de viteza superioare, dar nu mai mult de 80 km/h. Limitele de viteza mai mari de 50 km/h se stabilesc numai cu acordul politiei.
(3) Pe anumite sectoare de drum din interiorul municipiilor si oraselor, tinând seama de împrejurari si de intensitatea circulatiei, administratorul drumului, cu acordul politiei, poate stabili si limite de viteza inferioare, dar nu mai putin de 30 km/h.
(4) Limitele maxime de viteza, în afara localitatilor, sunt:
a) pe autostrazi, 130 km/h;
b) pe drumurile expres sau pe cele nationale europene (E), 100 km/h;
c) pe celelalte categorii de drumuri, 90 km/h.
Art. 156. - Vitezele maxime admise în afara localitatilor pentru categoriile de autovehicule prevazute la art. 53 sunt:
a) 130 km/h pe autostrazi, 100 km/h pe drumurile expres sau nationale europene (E) si 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoria A si B;
b) 110 km/h pe autostrazi, 90 km/h pe drumurile expres sau nationale europene (E) si 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoria C, D si D1;
c) 90 km/h pe autostrazi, 80 km/h pe drumurile expres sau nationale europene (E) si 70 km/h pentru celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din subcategoriile B1 si C1;
d) 50 km/h, pentru tractoare si ciclomotoare.
Art. 157. - (1) Se interzice conducatorilor de vehicule sa circule cu viteza sub limita minima admisa, sa reduca brusc viteza ori sa efectueze o oprire neasteptata, fara motiv întemeiat.
(2) Conducatorul de vehicul este obligat, în functie de viteza cu care circula, sa pastreze o distanta de siguranta fata de vehiculul ce-l preceda, pentru a putea evita o coliziune în cazul când conducatorul acestuia reduce brusc viteza sau opreste în mod neasteptat.
Art. 158. - Conducatorul de vehicul este obligat sa reduca viteza, daca prevede un pericol, în urmatoarele situatii:
a) la trecerea prin intersectiile cu circulatie nedirijata;
b) pe poduri, sub poduri sau în tuneluri;
c) în curbe periculoase sau lipsite de vizibilitate;
d) la trecerile la nivel cu calea ferata;
e) la trecerea pe lânga grupuri si coloane, indiferent daca acestea se afla în mers sau stationeaza;
f) la trecerea pe lânga animale;
g) în perimetrul pietelor aglomerate;
h) atunci când circula din directie opusa tramvaielor, troleibuzelor sau autobuzelor oprite în statii, pe drumurile cu o singura banda pe sens;
i) la depasirea troleibuzelor si autobuzelor oprite în statii, precum si a tramvaielor aflate în statii prevazute cu refugiu;
j) pe timp de ceata, ploaie torentiala sau ninsoare abundenta;
k) pe drumuri cu denivelari, semnalizate ca atare, precum si pe cele acoperite cu polei, zapada, mâzga sau piatra cubica umeda;
l) în zona de actiune a indicatoarelor de avertizare "Copii" sau "Animale";
m) la trecerile pentru pietoni semnalizate prin indicatoare sau marcaje;
n) la schimbarea directiei de mers prin viraje;
o) atunci când autovehiculul care circula înaintea sa semnalizeaza intentia de a schimba banda de circulatie sau directia de deplasare.
Art. 159. - Administratorul drumului public, cu acordul politiei, este obligat ca în locurile prevazute la art. 158 sa instaleze indicatoare de avertizare si sa ia masuri pentru realizarea de amenajari rutiere care sa determine conducatorii de vehicule sa reduca viteza de deplasare.
¤ 6. Reguli referitoare la manevre în timpul mersului
Art. 160. - (1) Conducatorul de vehicul care intentioneaza sa porneasca de pe loc sau sa opreasca, sa întoarca, sa iasa dintr-un rând de vehicule stationate sau sa intre într-un asemenea rând, sa vireze spre dreapta sau spre stânga pentru schimbarea benzii ori directiei de deplasare sau sa mearga înapoi este obligat sa efectueze aceste manevre numai dupa ce a semnalizat si s-a asigurat ca o poate face fara a pune în pericol participantii la trafic care îl urmeaza, îl preceda ori cu care urmeaza sa se întâlneasca, tinând seama de pozitia, directia si viteza acestora.
(2) Semnalul dat trebuie mentinut pe întreaga durata a manevrei si oprit de îndata ce aceasta a fost efectuata.
(3) În situatiile în care exista benzi speciale pentru executarea manevrei, schimbarea directiei de deplasare se face prin stânga, iar daca exista un marcaj de ghidare, cu respectarea semnificatiei acestuia.
(4) Schimbarea directiei de mers spre stânga, în cazul autovehiculelor care intra într-o intersectie circulând pe acelasi drum în aliniament, dar din sensuri opuse, se efectueaza prin stânga centrului intersectiei, fara intersectarea traiectoriei acestora.
(5) Amenajarile rutiere sau obstacolele din zona mediana a partii carosabile se ocolesc prin partea dreapta.
Art. 161. - Conducatorul de vehicul care constata ca vehiculele care circula înaintea lui semnalizeaza intentia de a schimba banda de circulatie sau directia de deplasare este obligat sa asigure conditiile pentru realizarea acestor manevre în deplina siguranta.
Art. 162. - La apropierea de o statie de troleibuz sau autobuz prevazuta cu alveola, din care conducatorul unui astfel de vehicul semnalizeaza intentia de a iesi, conducatorul de autovehicul care circula pe banda de lânga acostament sau bordura este obligat sa reduca viteza si, la nevoie, sa opreasca pentru a-i permite reintrarea în trafic.
Art. 163. - Pentru a putea întoarce vehiculul de pe un sens de mers pe celalalt prin manevra înainte si înapoi sau prin viraj, conducatorul acestuia este obligat sa semnalizeze si sa se asigure ca din fata, din spate sau din lateral nu circula în acel moment nici un vehicul.
Art. 164. - Se interzice întoarcerea vehiculului:
a) în locul unde este instalat indicatorul cu semnificatia "Întoarcerea interzisa";
b) pe trecerile pentru pietoni;
c) în curbe si alte locuri unde vizibilitatea este redusa sub 50 m;
d) în apropierea vârfurilor de rampa sau la mai putin de 50 m de o parte si de alta a acesteia;
e) în locurile unde soliditatea drumului nu permite;
f) pe poduri, sub poduri, în tuneluri, pe viaducte si pasaje denivelate;
g) pe trecerile la nivel cu calea ferata sau la mai putin de 50 m de acestea;
h) pe drumurile cu sens unic;
i) în locurile unde oprirea este interzisa, cu exceptia intersectiilor.
Art. 165. - (1) Se interzice mersul înapoi cu vehiculul:
a) în cazurile prevazute la art. 164, cu exceptia lit. h);
b) pe o distanta mai mare de 50 m;
c) la iesirea din garaje si curti ori alte spatii laterale drumului.
(2) În cazul în care vizibilitatea în spate este împiedicata, vehiculul poate fi manevrat înapoi numai atunci când conducatorul acestuia este dirijat de persoane aflate în afara vehiculului.
(3) Mersul înapoi cu autovehiculul trebuie semnalizat cu lumina sau luminile speciale din dotare. Se recomanda dotarea autovehiculelor si cu dispozitive sonore pentru semnalizarea acestei manevre.
¤ 7. Intersectii si obligatia de a ceda trecerea
Art. 166. - (1) Când doua vehicule se apropie simultan de o intersectie, venind de pe drumuri publice pe care nu sunt instalate indicatoare de prioritate, vehiculele care vin dinspre dreapta au prioritate de trecere.
(2) Are prioritate si vehiculul care circula pe un drum public pe care este instalat indicatorul cu semnificatia "Drum cu prioritate" ori "Prioritate fata de circulatia din sens invers" sau care se apropie de o intersectie unde este instalat indicatorul cu semnificatia "Intersectie cu un drum fara prioritate".
(3) Au prioritate de trecere autovehiculele prevazute la art. 32 alin. (1) lit. a) si b) din ordonanta de urgenta, precum si tramvaiele în miscare, cu respectarea celorlalte dispozitii din prezentul regulament.
(4) Când doua vehicule urmeaza sa se întâlneasca într-o intersectie dirijata prin indicatoare, venind de pe doua drumuri publice unde sunt instalate indicatoare cu aceeasi semnificatie, vehiculul care vine din dreapta are prioritate.
Art. 167. - Nu are prioritate de trecere:
a) vehiculul care intra pe un drum public venind de pe un drum lateral, de categorie inferioara;
b) vehiculul care intra într-o intersectie venind de pe un drum public pe care nu este instalat vreun indicator de prioritate, fata de vehiculele care circula dinspre dreapta;
c) vehiculul care circula pe un drum public pe care este instalat unul din indicatoarele cu semnificatia "Cedeaza trecerea" sau "Oprire";
d) vehiculul care întâlneste indicatorul "Prioritate pentru circulatia din sens invers";
e) vehiculul care intra într-o intersectie cu circulatie în sens giratoriu fata de cel care circula în interiorul acesteia;
f) vehiculul care coboara o panta fata de vehiculul care urca;
g) vehiculul care se pune în miscare sau care iese din garaj, curte, gang fata de vehiculul care circula pe drumul public, indiferent de directia de deplasare. Se excepteaza autovehiculul din serviciile de transport public de persoane care se pune în miscare din statiile prevazute cu alveole;
h) vehiculul care executa virajul spre stânga fata de cel care circula din sens opus, inclusiv atunci când circulatia în intersectie este dirijata prin semnale luminoase;
i) tramvaiul care efectueaza virajul spre stânga fata de vehiculele care circula din sens opus, daca semnalizarea rutiera din acea zona nu stabileste o alta regula;
j) vehiculul care efectueaza un viraj spre stânga sau spre dreapta si se intersecteaza cu un biciclist care circula pe o pista pentru biciclete, semnalizata ca atare.
¤ 8. Trecerea la nivel cu calea ferata
Art. 168. - (1) La trecerea la nivel cu calea ferata curenta, conducatorul de vehicul este obligat sa circule cu viteza redusa si sa se asigure ca din stânga sau din dreapta nu se apropie un vehicul feroviar.
(2) La traversarea caii ferate, pietonii sunt obligati sa se asigure ca din stânga sau din dreapta nu se apropie un vehicul feroviar.
Art. 169. - (1) Conducatorul de vehicul poate traversa calea ferata curenta prevazuta cu bariere sau semibariere, daca acestea sunt ridicate si semnalele luminoase si sonore nu functioneaza, iar semnalul cu lumina alba intermitenta cu cadenta lenta este în functiune.
(2) Când circulatia la trecerea la nivel cu calea ferata curenta este dirijata de agenti de cale ferata, conducatorul de vehicul trebuie sa respecte semnalele acestora.
Art. 170. - (1) Conducatorul de vehicul este obligat sa opreasca atunci când:
a) barierele sau semibarierele sunt coborâte, în curs de coborâre sau ridicare;
b) semnalul cu lumini rosii si/sau semnalul sonor sunt în functiune;
c) întâlneste indicatorul "Trecerea la nivel cu calea ferata simpla, fara bariere", "Trecerea la nivel cu calea ferata dubla, fara bariere" sau "Oprire".
(2) Vehiculele trebuie sa opreasca, în ordinea sosirii, în dreptul indicatoarelor prevazute la alin. (1) lit. c) sau, dupa caz, înaintea marcajului pentru oprire, în locul în care exista vizibilitate maxima asupra caii ferate ori înaintea barierelor sau semibarierelor, când acestea sunt închise, în curs de coborâre sau ridicare.
Art. 171. - (1) În cazul imobilizarii unui vehicul pe calea ferata, conducatorul acestuia este obligat sa scoata imediat pasagerii din vehicul si sa elibereze platforma caii ferate, iar când nu este posibil, sa semnalizeze prezenta vehiculului cu orice mijloc adecvat.
(2) Participantii la trafic, care se gasesc în apropierea locului unde un vehicul a ramas imobilizat pe calea ferata, sunt obligati sa acorde sprijin pentru scoaterea acestuia sau, când nu este posibil, pentru semnalizarea prezentei lui.
(3) Conducatorului de vehicul îi este interzis sa treaca sau sa ocoleasca portile de gabarit instalate înaintea cailor ferate electrificate, daca înaltimea sau încarcatura vehiculului atinge ori depaseste partea superioara a portii.
Art. 172. - (1) La intersectarea unui drum public cu o cale ferata industriala, accesul vehiculelor feroviare se face numai dupa semnalizarea corespunzatoare si din timp de catre cel putin un agent de cale ferata.
(2) În cazul prevazut la alin. (1), conducatorii de vehicule sunt obligati sa se conformeze numai semnificatiei semnalelor agentilor de cale ferata.
¤ 9. Oprirea, stationarea si parcarea
Art. 173. - (1) În localitati vehiculele oprite sau stationate voluntar pe partea carosabila trebuie asezate cât mai aproape de marginea din dreapta a sensului de mers, paralel cu trotuarul sau cu axul drumului, pe un singur rând, daca printr-un mijloc de semnalizare nu se dispune altfel. Motocicletele fara atas, ciclomotoarele si bicicletele pot fi oprite sau stationate cel mult doua, una lânga alta.
(2) Pe drumurile cu sens unic, oprirea sau stationarea voluntara a vehiculelor este permisa si pe partea stânga, daca ramâne libera cel putin o banda de circulatie.
(3) În afara localitatilor oprirea sau stationarea voluntara a vehiculelor se face în afara partii carosabile, iar atunci când nu este posibil, cât mai aproape de marginea din dreapta drumului, paralel cu axul acestuia.
Art. 174. - Se interzice oprirea voluntara a vehiculelor:
a) în zona de actiune a indicatorului "Oprirea interzisa" si a marcajului cu semnificatia de interzicere a opririi;
b) la o distanta mai mica de 50 m de o trecere la nivel cu calea ferata;
c) pe poduri, pe si sub pasaje denivelate, pe viaducte si în tuneluri;
d) în curbe si în alte locuri cu vizibilitate redusa sub 50 m;
e) în locul unde este instalat indicatorul "Trecere pentru pietoni" sau pe marcajele de traversare pentru pietoni ori la mai putin de 25 m înainte si dupa acestea;
f) în intersectii, inclusiv cele cu sens giratoriu, precum si în zona de preselectie unde sunt aplicate marcaje continue, iar în lipsa acestora, la o distanta mai mica de 5 m de coltul intersectiei;
g) la mai putin de 25 m de indicatorul statiei pentru mijloacele de transport public de persoane;
h) în dreptul altui vehicul oprit pe partea carosabila, daca prin aceasta se stânjeneste circulatia a doua vehicule venind din sensuri opuse, precum si în dreptul marcajului continuu, în cazul în care conducatorii celorlalte vehicule care circula în acelasi sens ar fi obligati, din aceasta cauza, sa treaca peste acest marcaj;
i) pe sectoarele de drum unde este instalat indicatorul cu semnificatia "Depasirea interzisa";
j) în dreptul unui indicator sau semnal luminos, daca prin aceasta se împiedica observarea lor;
k) pe sectoarele de drum unde sunt instalate indicatoarele cu semnificatia "Drum îngustat", "Prioritate pentru circulatia din sens invers" sau "Prioritate fata de circulatia din sens invers";
l) pe pistele obligatorii pentru pietoni si/sau biciclisti ori pe benzile rezervate unor anumite categorii de vehicule, semnalizate ca atare;
m) pe platforma caii ferate sau de tramvai ori în apropierea acestora, daca circulatia vehiculelor pe sine ar putea fi stânjenita sau împiedicata;
n) pe autostrazi, pe drumurile expres si pe cele nationale europene (E).
Art. 175. - Se interzice stationarea voluntara a vehiculelor:
a) în toate cazurile în care este interzisa oprirea voluntara;
b) în zona de actiune a indicatorului cu semnificatia "Stationarea interzisa" si a marcajului cu semnificatia de interzicere a stationarii;
c) pe drumurile publice cu o latime mai mica de 6 m;
d) în dreptul cailor de acces care deservesc proprietatile alaturate drumurilor publice;
e) pe partea carosabila a drumurilor nationale. În cazul în care nu este posibila scoaterea vehiculelor în afara partii carosabile, acestea vor stationa cât mai aproape de marginea drumului;
f) în pante si în rampe;
g) în locul unde este instalat indicatorul cu semnificatia "Stationare alternanta", în alta zi sau perioada decât cea permisa, sau indicatorul cu semnificatia "Zona de stationare cu durata limitata" peste durata stabilita.
Art. 176. - (1) Orice vehicul care stationeaza pe timp de noapte pe partea carosabila a unui drum public, acolo unde stationarea este permisa, trebuie sa fie semnalizat cu anterne de pozitie, daca locul de stationare nu este iluminat.
(2) Se interzice stationarea pe drumurile publice în timpul noptii a tractoarelor, masinilor si utilajelor agricole, remorcilor, vehiculelor cu tractiune animala ori a celor trase sau împinse cu mâna.
Art. 177. - (1) Se interzice oprirea sau stationarea pe trotuare. Autoritatea competenta poate permite oprirea sau stationarea, partial sau total, a unui vehicul pe trotuar, cu respectarea marcajului, iar în lipsa acestuia, numai daca ramâne liber cel putin un culoar de minimum 1,5 m latime înspre marginea opusa partii carosabile, pentru circulatia pietonilor.
(2) Sunt exceptate de la prevederile art. 174 si 175 autovehiculele prevazute la art. 32 alin. (1) lit. a) si b) din ordonanta de urgenta.
Art. 178. - (1) Se interzice conducatorului de autovehicul si pasagerilor ca în timpul opririi sau stationarii sa deschida sau sa lase deschise usile acestuia ori sa coboare fara sa se asigure ca nu creeaza un pericol pentru circulatie.
(2) Conducatorul care stationeaza cu autovehiculul trebuie sa opreasca motorul, sa introduca maneta într-o treapta de viteza ori în treapta de parcare, sa puna în functiune dispozitivele de frânare, de stationare si antifurt si sa încuie usile.
(3) Conducatorul care stationeaza cu autovehiculul în panta sau în rampa, în afara obligatiilor prevazute la alin. (1), trebuie sa bracheze rotile spre trotuar sau spre un obstacol aflat la marginea drumului.
Art. 179. - Parcarea vehiculelor este permisa numai în locurile special destinate acestui scop, semnalizate prin indicatoare sau marcaje. În aceste locuri vehiculele vor trebui asezate unul lânga altul, conducatorii lor având obligatia sa respecte si celelalte reguli stabilite pentru stationare.
¤ 10. Alte obligatii si interdictii pentru conducatorii de autovehicule si tramvaie
Art. 180. - Conducatorul de autovehicul sau tramvai este obligat:
1. Sa aiba asupra sa actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare si, dupa caz, atestatul profesional, precum si celelalte documente prevazute de legislatia în vigoare.
2. Sa circule numai pe sectoarele de drum pe care îi este permis accesul si sa respecte normele referitoare la masele totale maxime autorizate admise de autoritatea competenta pentru autovehiculele conduse.
3. Sa verifice functionarea sistemului de lumini si semnalizare, a instalatiei de climatizare, sa mentina permanent curate parbrizul, luneta si geamurile laterale ale autovehiculului, precum si placutele cu numarul de înmatriculare sau înregistrare ale autovehiculului si remorcii.
4. Sa aiba în autovehicul trusa medicala de prim ajutor, triunghiuri reflectorizante si stingator de incendiu omologate.
5. Sa transporte politistii, la cererea acestora, pentru luarea de masuri legale ce nu sufera amânare si nu pot fi aduse la îndeplinire altfel.
6. Sa opreasca imediat autovehiculul la semnalele regulamentare ale politistilor de frontiera, aflati în zona de competenta.
7. Sa acorde prioritate pietonilor angajati în traversarea drumurilor publice, pe trecerile marcate sau semnalizate cu indicator. Atunci când drumul este prevazut cu cel putin doua benzi de circulatie pe sens, conducatorul de autovehicul sau tramvaie trebuie sa acorde prioritate de trecere pietonilor angajati în traversare pe sensul lui de mers.
8. Sa sesizeze cea mai apropiata unitate de politie imediat ce ia cunostinta despre existenta, pe drumul public pe care a circulat, a obstacolelor sau surparilor de natura a pune în pericol siguranta circulatiei.
9. Sa înmâneze, la cerere, politistului documentele prevazute la pct. 1, precum si cele referitoare la bunurile transportate.
Certificatele de înregistrare ale autovehiculelor apartinând Ministerului Apararii Nationale si documentele referitoare la natura si greutatea bunurilor transportate cu aceste autovehicule sunt exceptate de la controlul politistilor.
10. Sa se prezinte în termen la unitatea de politie care l-a invitat, pentru solutionarea oricarei probleme legate de calitatea de conducator de autovehicul sau de detinator de vehicul înmatriculat sau înregistrat.
11. Sa permita controlul starii tehnice a vehiculului, precum si al bunurilor transportate, în conditiile legii.
12. Sa conduca în asa fel încât sa nu stropeasca pe ceilalti participanti la trafic.
13. Sa opreasca motorul si sa semnalizeze autovehiculul imobilizat în pasaje subterane sau tuneluri.
14. Sa ia toate masurile pentru înlaturarea defectiunilor survenite pe parcursul deplasarii, atunci când autovehiculul nu mai îndeplineste conditiile tehnice, iar daca nu le poate remedia pe loc, sa se deplaseze la cea mai apropiata unitate de depanare, cu o viteza care sa îi asigure evitarea oricarui accident.
15. Sa ajute la scoaterea de pe partea carosabila sau la deplasarea lânga bordura sau acostament a autovehiculului ramas în pana sau avariat într-un accident.
16. Sa dea întâietate, la alimentarea cu combustibil, autovehiculelor prevazute la art. 32 alin. (1) lit. a) si b) din ordonanta de urgenta.
17. Sa se prezinte la verificarea medicala sau psihologica la solicitarea politiei ori periodic, potrivit legii.
18. Sa aplice pe parbrizul si pe luneta autovehiculului semnul distinctiv stabilit pentru conducatorii de autovehicule începatori, daca are o vechime în conducere sub 1 an.
Art. 181. - Se interzice conducatorului de autovehicul sau tramvai:
1. Sa conduca autovehiculul sau tramvaiul dupa ce a consumat bauturi alcoolice, produse sau substante stupefiante ori medicamente cu efecte similare acestora, precum si în cazul în care este bolnav, ranit sau într-o stare avansata de oboseala, de natura a pune în pericol siguranta circulatiei.
2. Sa transporte în autovehicul sau tramvai mai multe persoane decât numarul de locuri stabilite în certificatul de înmatriculare sau înregistrare.
3. Sa transporte persoane în stare de ebrietate pe motocicleta sau în cabina ori în caroseria autovehiculului destinat transportului de marfuri.
4. Sa transporte persoane în caroseria autobasculantei, pe autocisterna, pe platforma, deasupra încarcaturii, pe partile laterale ale caroseriei, sau persoane care stau în picioare în caroseria autocamionului, pe scari si în remorca, cu exceptia celei special amenajate pentru transportul persoanelor.
5. Sa transporte copii în vârsta de pâna la 12 ani pe scaunul din fata al autovehiculului, chiar daca sunt tinuti în brate de persoane majore.
6. Sa transporte în si pe autoturism obiecte a caror lungime sau latime depaseste, împreuna cu încarcatura, dimensiunile acestuia.
7. Sa deschida usile autovehiculului sau tramvaiului în timpul mersului, sa porneasca de pe loc cu usile deschise.
8. Sa aiba în timpul mersului preocupari de natura a-I distrage în mod periculos atentia ori sa foloseasca instalatii de sonorizare la un nivel de zgomot care ar afecta deplasarea în siguranta, a lui si a celorlalti participanti la trafic.
9. Sa intre pe drumurile modernizate cu autovehiculul care are pe roti sau pe caroserie noroi ce se depune pe partea carosabila ori din care cad sau se scurg produse, substante sau materiale ce pot pune în pericol siguranta circulatiei.
10. Sa aplice pe parbriz, luneta sau pe geamurile laterale afise, reclame publicitare sau înscrisuri de natura a conferi libera trecere, acces sau prioritate în circulatia pe drumurile publice, cu exceptia autovehiculelor apartinând medicilor avizati de Ministerul Sanatatii si Familiei si a celor destinate transportului copiilor si persoanelor cu handicap, care vor avea aplicate în coltul din stânga jos al parbrizului semnul distinctiv stabilit de acest minister.
11. Sa aiba aplicate folii sau accesorii pe parbrize, luneta ori pe geamurile laterale ce restrâng sau estompeaza vizibilitatea în timpul mersului, atât din interior, cât si din exterior, ori sa împiedice sau sa diminueze eficacitatea dispozitivelor de iluminare si semnalizare luminoasa ori citirea numarului de înmatriculare.
12. Sa lase liber în timpul mersului volanul, ghidonul sau maneta de comanda.
13. Sa foloseasca în mod abuziv mijloacele de avertizare sonora.
14. Sa circule cu autovehiculul cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone pe drumurile acoperite cu zapada, gheata sau polei, fara a avea montate pe roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate, în perioadele si pe drumurile stabilite prin ordin al ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei.
15. Sa circule având montate pe autovehicul anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevazute în certificatul de înmatriculare ori care prezinta taieturi sau rupturi ale cordului sau sunt uzate peste limita admisa.
16. Sa foloseasca un autovehicul care emana noxe peste limita legala admisa ori al carui zgomot în mers sau stationare depaseste pragul fonic prevazut de lege.
17. Sa circule cu autovehiculul având placutele cu numerele de înmatriculare deteriorate ori neconforme cu standardul.
18. Sa savârseasca acte sau gesturi obscene, sa profereze injurii, sa adreseze expresii jignitoare sau vulgare, sa ameninte cu acte de violenta pe ceilalti participanti la trafic, de natura sa provoace indignarea ori sa lezeze demnitatea si onoarea acestora.
19. Sa circule cu autovehiculul avariat mai mult de 30 de zile de la data producerii avariei.
¤ 11. Transportul de marfuri si persoane
Art. 182. - (1) Vârsta minima a conducatorului de vehicule angajat în transportul de marfuri este dupa cum urmeaza:
a) 18 ani, pentru vehicule sau ansambluri de vehicule, având masa maxima totala autorizata de pâna la 7,5 tone;
b) 21 de ani pentru alte vehicule sau 18 ani daca persoana în cauza detine un atestat profesional care sa confirme ca a absolvit un curs de calificare pentru conducatorii de vehicule destinate transportului rutier de marfuri.
(2) Conducatorul de vehicul angajat în transportul public de persoane trebuie sa aiba cel putin 21 de ani împliniti.
În cazul în care conducatorul de vehicul angajat în transportul public de persoane circula pe rute care depasesc 50 de km trebuie sa îndeplineasca în plus si una din urmatoarele conditii:
a) sa fi condus cel putin un an vehicule cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone, destinate transportului de marfuri;
b) sa fi condus cel putin un an vehicule destinate transportului public de persoane pe rute ce nu depasesc 50 de km, daca autoritatea competenta considera experienta astfel dobândita ca fiind suficienta;
c) sa detina un atestat profesional care sa confirme ca a absolvit un curs de calificare pentru conducatorii de vehicule utilizate în transportul public de persoane.
(3) Conducatorul vehiculului care efectueaza transport de marfuri sau public de persoane trebuie sa respecte, pe lânga conditiile prevazute în prezentul regulament, timpii de conducere, de repaus si de odihna stabiliti prin reglementarile interne si internationale în vigoare.
Art. 183. - (1) Încarcatura unui autovehicul trebuie sa fie asezata si, la nevoie, astfel fixata încât:
a) sa nu puna în pericol persoane ori sa nu cauzeze daune proprietatii publice sau private;
b) sa nu stânjeneasca vizibilitatea conducatorului sau sa pericliteze stabilitatea ori conducerea vehiculului;
c) sa nu fie târâta, sa nu se scurga ori sa nu cada pe drum;
d) sa nu mascheze dispozitivele de semnalizare, catadioptrii si placutele cu numerele de înmatriculare sau înregistrare, iar în cazul vehiculelor fara motor, semnalele facute cu bratele de conducatorul acestora;
e) sa nu provoace zgomot care sa jeneze conducatorul, participantii la trafic ori sa sperie animalele si sa nu produca praf sau mirosuri pestilentiale.
(2) Lanturile, cablurile, prelatele si alte accesorii ce servesc la asigurarea sau protectia încarcaturii trebuie sa o fixeze cât mai bine de vehicul si sa nu constituie, ele însele, un pericol pentru siguranta circulatiei.
(3) Încarcatura care consta în materiale sau produse ce se pot împrastia în timpul mersului trebuie acoperita cu o prelata. Când încarcatura consta în obiecte mari ori grele, aceasta trebuie fixata pentru a nu se deplasa, pe timpul transportului si a nu depasi gabaritul vehiculului.
Art. 184. - Conducatorul autovehiculului si tramvaiului care efectueaza transport public de persoane este obligat:
a) sa opreasca pentru urcarea sau coborârea pasagerilor numai în statiile semnalizate ca atare, cu exceptia transportului public de persoane în regim de taxi;
b) sa deschida usile numai dupa ce autovehiculul a fost oprit în statie;
c) sa închida usile numai dupa ce pasagerii au coborât ori au urcat;
d) sa repuna în miscare autovehiculul sau tramvaiul din statie dupa ce a semnalizat intentia si s-a asigurat ca poate efectua, în siguranta, aceasta manevra.
Art. 185. - Se interzice calatorilor:
a) sa urce, sa coboare, sa tina deschise ori sa forteze deschiderea usilor în timpul mersului autovehiculului;
b) sa calatoreasca pe scari sau pe partile exterioare ale caroseriei unui autovehicul;
c) sa arunce din autovehicul orice fel de obiecte sau substante.
¤ 12. Remorcarea
Art. 186. - (1) Un autovehicul poate tracta pe drumul public o singura remorca. Se excepteaza autotractorul care poate tracta doua remorci, precum si autovehiculele amenajate pentru formarea unui autotren de transport persoane în localitatile turistice, cu conditia ca acesta sa nu fie mai lung de 25 m si sa nu circule cu viteza mai mare de 25 km/h.
(2) Autobuzul poate tracta numai o remorca pentru bagaje.
(3) Motocicleta fara atas, precum si bicicleta pot tracta o remorca usoara având o singura axa.
Art. 187. - Cuplarea unui vehicul cu una sau doua remorci, pentru formarea unui ansamblu de vehicule, se poate efectua numai daca:
a) elementele care compun dispozitivul de cuplare sunt omologate si compatibile;
b) ansamblul de vehicule poate realiza raza minima de virare a autovehiculului tragator;
c) dimensiunile ansamblului de vehicule nu depasesc limitele prevazute de lege;
d) elementele de cuplare ale echipamentelor de frânare si de iluminare si semnalizare luminoasa sunt compatibile;
e) caroseriile vehiculelor care compun ansamblul de vehicule nu se ating la trecerea peste denivelari, la efectuarea virajelor sau la schimbarea directiei de mers.
Art. 188. - (1) În cazul ramânerii în pana a autovehiculelor ori remorcilor, conducatorii acestora sunt obligati sa le scoata imediat în afara partii carosabile sau, daca nu este posibil, sa le deplaseze lânga bordura ori acostament, asezându-le paralel cu axul drumului si luând masuri pentru remedierea defectiunilor sau, dupa caz, de remorcare.
(2) Autovehiculele sau remorcile cu defectiuni la sistemul de iluminare si semnalizare luminoasa nu pot fi conduse sau remorcate, pe timpul noptii sau în conditii de vizibilitate redusa, fara sa aiba în functiune, obligatoriu pe partea stânga, în fata, o lumina de întâlnire si, în spate, una de pozitie.
Art. 189. - (1) Daca autovehiculele ori remorcile imobilizate pe partea carosabila a drumului nu pot fi deplasate, conducatorii acestora sunt obligati sa puna în functiune luminile de avarie si sa instaleze triunghiul de presemnalizare.
(2) Triunghiul de presemnalizare se instaleaza în spatele vehiculului si pe aceeasi banda, la o distanta de cel putin 30 m de acesta, astfel încât sa poata fi vazut de conducatorii care se apropie. În localitati, atunci când circulatia este intensa, triunghiul de presemnalizare se poate aseza la o distanta mai mica sau chiar pe vehicul, astfel încât, si în aceasta situatie, sa poata fi observat din spate.
(3) Daca vehiculul nu este dotat cu lumini de avarie sau acestea sunt defecte, conducatorul poate folosi, pe timpul noptii ori în conditii de vizibilitate redusa, o lampa portativa cu lumina galbena intermitenta, care se instaleaza la partea din spate a vehiculului.
(4) Se interzice folosirea triunghiului de presemnalizare sau a luminilor de avarie în mod nejustificat sau pentru a simula o ramânere în pana în locurile unde oprirea ori stationarea sunt interzise.
(5) În cazul caderii din vehicule, pe partea carosabila, a unei parti din încarcatura care constituie un obstacol ce nu poate fi înlaturat imediat, conducatorul este obligat sa-l semnalizeze cu unul din mijloacele prevazute la alin. (1)-(3).
Art. 190. - (1) Remorcarea unui autovehicul sse face cu respectarea urmatoarelor reguli:
a) conducatorii autovehiculelor tragator si, respectiv, remorcat, trebuie sa posede permise de conducere valabile pentru categoriile din care face parte fiecare dintre autovehicule;
b) autovehiculul tragator sa nu remorcheze un autovehicul mai greu decât masa lui proprie, cu exceptia cazului când remorcarea se efectueaza de catre un autovehicul destinat special depanarii;
c) remorcarea trebuie sa se realizeze prin intermediul unei bare metalice în lungime de cel mult 4 m.
Autoturismul al carui echipament de frânare nu este defect poate fi remorcat cu o legatura flexibila omologata, în lungime de 3-5 m. Bara sau legatura flexibila trebuie fixata la elementul de remorcare cu care este prevazut autovehiculul tragator;
d) conducatorul autovehiculului remorcat este obligat sa semnalizeze corespunzator semnalelor efectuate de conducatorul autovehiculului tragator. Atunci când sistemul de iluminare si semnalizare nu functioneaza, este interzisa remorcarea acestuia pe timpul noptii si în conditii de vizibilitate redusa, iar ziua poate fi remorcat daca pe partea din spate are aplicata inscriptia "Fara semnalizare", precum si indicatorul "Alte pericole".
(2) Daca remorcarea se realizeaza prin suspendarea cu o macara sau sprijinirea pe o platforma de remorcare a partii din fata a autovehiculului remorcat, atunci în acesta nu trebuie sa se afle nici o persoana.
(3) Se interzice remorcarea unui autovehicul cu doua roti cu sau fara atas, a autovehiculului al carui sistem de directie nu functioneaza sau care nu este înmatriculat ori înregistrat sau când drumul este acoperit cu polei, gheata sau zapada. Se interzice si remorcarea a doua sau mai multe autovehicule, a carutelor, a vehiculelor care în mod normal sunt trase sau împinse cu mâna ori a utilajelor agricole.
(4) Conducatorul poate împinge sau tracta, cu propriul autovehicul, în situatii deosebite, pe distante scurte, un alt automobil pentru a-i pune motorul în functiune sau pentru a efectua scurte manevre, fara a pune în pericol siguranta deplasarii celorlalti participanti la trafic.
¤ 13. Zona rezidentiala si pietonala
Art. 191. - (1) În zona rezidentiala, semnalizata ca atare, pietonii pot folosi toata latimea partii carosabile, iar jocul copiilor este permis.
(2) Conducatorii de vehicule sunt obligati sa circule cu o viteza maxima de 20 km/h, sa nu stationeze sau sa parcheze vehiculul în afara spatiilor anume destinate si semnalizate ca atare, sa nu stânjeneasca sau sa împiedice circulatia pietonilor chiar daca, în acest scop, trebuie sa opreasca.
Art. 192. - În zona pietonala, semnalizata ca atare, conducatorul poate intra numai daca locuieste în zona sau presteaza servicii publice "din poarta în poarta" si nu are alta posibilitate de acces. Acesta este obligat sa circule cu viteza maxima de 5 km/h, sa nu stânjeneasca sau sa împiedice circulatia pietonilor si, daca este necesar, sa opreasca.
Art. 193. - La iesirea din zonele prevazute la art. 191si 192, conducatorii de vehicule sunt obligati sa acorde prioritate de trecere tuturor vehiculelor cu care se intersecteaza.
SECTIUNEA a 4-a
Reguli pentru alti participanti la trafic
¤ 1. Circulatia bicicletelor
Art. 194. - (1) Bicicletele si, respectiv, ciclomotoarele trebuie sa fie conduse pe drumul public numai pe un singur rând.
(2) Daca pe directia de deplasare exista o pista pentru biciclete, semnalizata ca atare, conducatorii vehiculelor prevazute la alin. (1) sunt obligati sa circule numai pe aceasta pista.
(3) Copiii care nu au împlinit vârsta de 14 ani pot conduce biciclete numai pe drumurile cu circulatie redusa.
(4) Persoana care conduce ciclomotoare pe drumurile publice trebuie sa aiba vârsta de cel putin 16 ani împliniti.
(5) Se recomanda ca, în circulatia pe drumurile publice, biciclistul sa poarte casca de protectie omologata.
Art. 195. - Se interzice conducatorilor vehiculelor prevazute la art. 194:
a) sa circule pe sectoarele de drum semnalizate cu indicatorul având semnificatia "Accesul interzis bicicletelor";
b) sa învete sa conduca biciclete sau ciclomotoare pe drumurile intens circulate;
c) sa circule fara a tine cel putin o mâna pe ghidon si ambele picioare pe pedale;
d) sa circule în paralel, în afara competitiilor sportive organizate;
e) sa circule în timp ce se afla sub influenta bauturilor alcoolice;
f) sa se tina de un vehicul aflat în mers ori sa fie remorcat de un alt vehicul sau împins ori tras de o persoana aflata într-un vehicul;
g) sa transporte o alta persoana, cu exceptia copilului pâna la 7 ani si numai daca vehiculul are montat în fata un suport special;
h) sa circule pe partea carosabila în aceeasi directie de mers, când exista o cale laterala, o poteca sau un acostament practicabil, ce pot fi folosite;
i) sa transporte sau sa traga orice fel de obiecte care, prin volumul ori greutatea lor, stânjenesc sau pericliteaza conducerea vehiculului ori circulatia celorlalti participanti la trafic;
j) sa circule pe trotuare ori pe aleile din parcuri sau gradini publice, cu exceptia cazurilor când nu stânjenesc circulatia pietonilor;
k) sa circule pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusa, fara sa îndeplineasca conditiile prevazute la art. 17 si 18;
l) sa circule atunci când partea carosabila este acoperita cu polei, gheata sau zapada.
¤ 2. Însotirea animalelor
Art. 196. - Animalele de povara, de tractiune ori de calarie, precum si alte animale izolate sau în turma trebuie sa aiba un însotitor în vârsta de cel putin 14 ani împliniti, care sa nu aiba afectiuni de natura sa îi diminueze capacitatile psihomotorii.
Art. 197. - (1) Animalele de povara, de tractiune ori de calarie, precum si animalele în turma nu pot fi conduse pe autostrazi, pe drumurile nationale, în municipii si orase, precum si pe drumurile la începutul carora exista indicatoare care le interzic accesul, cu exceptia animalelor de calarie apartinând politiei si jandarmeriei.
(2) În cazurile prevazute la alin. (1), administratorul drumului public este obligat sa amenajeze drumuri laterale destinate circulatiei acestora, potrivit competentelor stabilite prin lege.
(3) Daca turmele sau grupurile mai mici de animale nu pot fi conduse decât pe trasee în care se includ si drumuri modernizate, acestea trebuie transportate în vehicule special amenajate.
(4) Animalele pot fi conduse si pe drumurile publice, altele decât cele prevazute la alin. (1) si (3), daca în sensul de mers nu exista o alta cale care poate fi folosita.
(5) Atunci când sunt conduse pe drumul public, animalele si însotitorii acestora trebuie sa circule pe acostamentul din partea stânga a drumului, în sensul de mers, iar când acesta nu exista, cât mai aproape de marginea din stânga a partii carosabile.
Art. 198. - Persoana prevazuta la art. 196 este obligata:
a) sa ia masurile necesare ca, pe timpul deplasarii pe drum, animalele sa nu împiedice circulatia celorlalti participanti la trafic;
b) sa fractioneze turma în grupuri compacte si de dimensiuni reduse, lasând între ele intervale suficient de mari pentru a permite depasirea lor de catre ceilalti participanti la trafic;
c) sa nu lase nesupravegheate animalele;
d) sa asigure traversarea drumurilor nationale numai prin locurile special amenajate;
e) sa poarte, pe timpul noptii sau în orice alte situatii când vizibilitatea este redusa, un dispozitiv cu lumina vizibila din ambele directii;
f) sa nu organizeze si sa nu participe la întreceri cu animale, pe drumurile publice.
¤ 3. Circulatia vehiculelor cu tractiune animala si a celor trase sau împinse cu mâna Art. 199. - Pentru a circula pe drumurile publice, vehiculul cu tractiune animala trebuie sa îndeplineasca conditiile prevazute la art. 19, sa fie înregistrat si sa aiba un conducator în vârsta de cel putin 16 ani împliniti, care sa nu aiba afectiuni de natura sa îi diminueze capacitatile psihomotorii.

 

Sus

   

 

 
Copyright © 2009 Crismalex. Toate drepturile rezervate.