Articol : 1-49, 50-99, 100-149, 150-199, 200-216

Art. 200. - (1) Vehiculul cu tractiune animala nu poate fi condus pe autostrazi, drumuri nationale, în municipii, precum si pe drumurile la începutul carora exista indicatoare care îi interzic accesul.
(2) În cazurile prevazute la alin. (1), administratorul drumului public este obligat sa amenajeze drumuri laterale destinate circulatiei vehiculelor cu tractiune animala, potrivit competentelor stabilite prin lege.
Art. 201. - Conducatorul vehiculului cu tractiune animala este obligat:
a) sa cunoasca si sa respecte semnificatia semnalelor, indicatoarelor si marcajelor rutiere;
b) sa conduca animalele astfel încât acestea sa nu constituie un pericol pentru el si ceilalti participanti la trafic;
c) sa opreasca sau sa stationeze numai pe acostament, iar în lipsa acestuia, în afara partii carosabile. Pe timpul opririi sau stationarii, animalele trebuie sa fie legate astfel încât acestea sa nu poata intra pe partea carosabila.
Art. 202. - (1) Se interzice conducatorului vehiculului cu tractiune animala:
a) sa circule fara sa aiba asupra lui actul de identitate, certificatul de înregistrare, iar pe vehicul aplicata placuta cu numarul de înregistrare;
b) sa conduca în timp ce se gaseste sub influenta bauturilor alcoolice;
c) sa schimbe directia de mers fara a semnaliza cu bratul si a se asigura ca din fata sau din spate nu circula vehicule carora le poate pune în pericol siguranta deplasarii;
d) sa circule pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusa, fara ca vehiculul sa aiba în fata un dispozitiv cu lumina alba sau galbena si în spate un dispozitiv cu lumina rosie, amplasate pe partea laterala stânga, ori un dispozitiv cu lumina vizibila din ambele directii;
e) sa paraseasca vehiculul sau animalele ori sa doarma în timpul mersului;
f) sa transporte obiecte care depasesc în lungime, latime sau înaltime vehiculul, daca încarcatura nu este semnalizata ziua cu un stegulet de culoare rosie, iar noaptea sau în conditii de vizibilitate redusa cu un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, montat în partea din spate a încarcaturii;
g) sa circule cu animale ce însotesc vehiculul, daca acestea nu sunt legate la partea din spate a vehiculului sau cât mai aproape de partea dreapta a acestuia;
h) sa intre cu vehiculul murdar de noroi pe drumurile modernizate sau pietruite;
i) sa transporte în vehicule persoane aflate în picioare;
j) sa abandoneze vehiculul pe drumurile publice.
(2) Conducatorul de trasura care efectueaza transport public de persoane este obligat sa circule în conditiile stabilite în licenta de autoritatea competenta.
Art. 203. - Conducerea pe drumurile publice a vehiculelor trase sau împinse cu mâna se face, de regula, pe trotuare sau acostament, iar în lipsa acestora, numai pe partea stânga a drumului si nu poate fi încredintata minorilor care nu au împlinit vârsta de 14 ani si nici celor care au afectiuni de natura sa le diminueze capacitatile psihomotorii.
Art. 204. - Se interzice conducatorului vehiculului tras sau împins cu mâna:
a) sa circule pe autostrazi;
b) sa circule pe drumurile nationale, atunci când în afara partii carosabile exista spatiu pentru circulatia acestora sau drumuri laterale;
c) sa circule, pe timp de noapte ori ziua când vizibilitatea este redusa, pe partea stânga a drumului fara sa aiba asupra sa o sursa de lumina vizibila din ambele directii;
d) sa traverseze drumurile publice prin alte locuri decât cele prevazute pentru pietoni.
¤ 4. Circulatia pietonilor
Art. 205. - (1) Pietonii trebuie sa circule numai pe trotuare sau pe pistele special amenajate.
(2) În afara localitatilor, pietonul trebuie sa circule pe potecile laterale sau acostamentele drumurilor publice, iar în lipsa acestora, cât mai aproape de marginea din stânga partii carosabile, în sensul lui de mers.
(3) Traversarea drumului public de catre pieton se face perpendicular pe axul acestuia, numai prin locurile marcate ori/si semnalizate cu indicatoare, iar în localitati, în lipsa acestora, pe la coltul strazii, dupa ce s-a asigurat ca o poate face în siguranta pentru el si ceilalti participanti la trafic.
(4) Dispozitiile referitoare la pietoni se aplica si persoanelor care împing sau trag un vehicul pentru copii, bolnavi ori infirmi, celor care se deplaseaza pe lânga o bicicleta sau ciclomotor si persoanelor cu handicap locomotor care se deplaseaza într-un scaun rulant actionat de ei însisi ori care circula cu viteza redusa, precum si celor care folosesc patine sau alte dispozitive cu rotile.
Art. 206. - Se recomanda ca, pe timp de noapte, pietonul care circula pe partea carosabila a drumului sa poarte, aplicate pe îmbracaminte, accesorii reflectorizante sau sa poarte o sursa de lumina vizibila din ambele sensuri.
Art. 207. - Se interzice pietonilor:
a) sa circule pe autostrazi;
b) sa circule pe partea carosabila a drumului public daca exista amenajari rutiere destinate circulatiei acestora;
c) sa traverseze drumul public prin alte locuri decât cele permise ori prin locurile permise, în fuga si/sau fara sa se asigure;
d) sa prelungeasca timpul de traversare a drumului public, sa întârzie ori sa se opreasca fara motiv;
e) sa ocupe partea carosabila în scopul împiedicarii circulatiei;
f) sa se angajeze în traversarea drumului public atunci când se apropie un autovehicul dintre cele prevazute la art. 32 alin. (1) din ordonanta de urgenta.
Art. 208. - (1) Persoanele care se deplaseaza pe drumul public în grupuri organizate si coloanele militare trebuie sa circule grupate câte doua sau, dupa caz, câte trei, pe partea stânga a partii carosabile, în sensul lor de mers.
(2) Persoanele care formeaza un cortegiu sunt obligate sa circule pe partea dreapta a drumului, ocupând cel mult o banda de circulatie, în sensul lor de mers.
Art. 209. - Conducatorii grupurilor organizate care se deplaseaza pe partea carosabila a drumului sunt obligati:
a) sa formeze coloana din cel mult doua persoane în rând, cu exceptia manifestatiilor sau a defilarilor;
b) sa asigure semnalizarea prezentei pe drum a grupului, ziua, în rândurile din fata si din spate cu stegulete rosii, iar noaptea sau ziua când vizibilitatea este redusa, cu o sursa de lumina alba sau galbena, purtata de o persoana aflata în partea din dreapta fata a grupului, si o sursa de lumina rosie, purtata de o persoana aflata în partea din dreapta spate, vizibila din spatele grupului, sau o sursa de lumina galbena vizibila din ambele directii, purtata de o persoana aflata în flancul din dreapta grupului;
c) sa fractioneze grupul, daca marimea acestuia împiedica depasirea lui de catre vehiculele care circula din fata ori traversarea în siguranta a unei cai ferate;
d) sa supravegheze permanent deplasarea coloanei, pentru a nu stânjeni circulatia vehiculelor;
e) sa nu admita mersul în cadenta la trecerea peste poduri.
SECTIUNEA a 5-a
Circulatia pe autostrazi
Art. 210. - (1) Se interzice pe autostrazi circulatia autovehiculelor cu gabarite sau mase depasite, cu exceptia celor autorizate, tractoarelor si masinilor autopropulsate, precum si a vehiculelor care, prin constructie sau din alte cauze, nu pot depasi viteza de 50 km/h.
(2) De asemenea, pe autostrazi sunt interzise învatarea conducerii unui vehicul, încercarile prototipurilor de autovehicule, manifestatiile, defilarile, caravanele publicitare, antrenamentele si competitiile sportive de orice fel, precum si cortegiile.
Art. 211. - (1) Conducatorii de autovehicule care intra pe autostrazi folosind banda de intrare (de accelerare) trebuie sa cedeze trecerea autovehiculelor care circula pe prima banda a autostrazilor si sa nu stânjeneasca în nici un fel circulatia acestora.
(2) Conducatorii care urmeaza sa paraseasca autostrada sunt obligati sa semnalizeze din timp si sa se angaeze pe banda de iesire (de decelerare).
Art. 212. - Circulatia autovehiculelor destinate transportului public de persoane sau de marfuri se desfasoara umai pe banda din partea dreapta a autostrazii.
Art. 213. - (1) Pe autostrazi se interzice:
a) circulatia pe banda de urgenta;
b) abandonarea autovehiculelor;
c) remorcarea autovehiculelor ramase în pana dincolo e cea mai apropiata iesire de pe autostrada ori intrarea pe autostrada cu un autovehicul remorcat;
d) efectuarea manevrei de întoarcere sau mers înapoi ori intrarea în zona mediana, inclusiv pe racordurile dintre cele doua parti carosabile;
e) stationarea ori parcarea autovehiculelor în alte locuri decât cele special amenajate si semnalizate prin indicatoare. În cazul imobilizarii fortuite, conducatorii sunt obligati sa scoata autovehiculele pe banda de urgenta, iar daca nu o pot face, sa le semnalizeze imediat prezenta.
(2) Deplasarea si imobilizarea voluntara pe banda de urgenta sunt permise autovehiculelor prevazute la art. 32 alin. (1) lit. a) si b) din ordonanta de urgenta numai în cazurile când circulatia pe celelalte benzi este blocata.
CAPITOLUL VI
Circulatia autovehiculelor cu mase si/sau gabarite depasite ori care transporta marfuri sau produse periculoase
¤ 1. Circulatia autovehiculelor cu mase si/sau gabarite depasite
Art. 214. - Autovehiculul care, prin constructie sau datorita încarcaturii transportate, depaseste masa si/sau gabaritul prevazute de normele legale, poate circula pe drumul public numai în baza autorizatiei speciale emise de administratorul acestuia.
Art. 215. - (1) Autovehiculul care depaseste masa si/sau gabaritul trebuie echipat cu urmatoarele dispozitive suplimentare de semnalizare:
a) o placuta de identificare reflectorizanta, având fondul alb si chenarul rosu, montata la partea din stânga fata;
b) un marcaj reflectorizant aplicat la partea din spate a autovehiculului sau încarcaturii, cât mai aproape de marginile laterale, format din benzi alternante albe si rosii, descendente catre exterior, daca latimea autovehiculului depaseste 2,5 m;
c) unul sau mai multe dispozitive speciale de avertizare luminoasa de culoare galbena, montate astfel încât lumina emisa de acestea sa fie vizibila din fata, din spate si din ambele parti laterale, precum si catadioptri de culoare galbena montati pe partile laterale la distanta de 1,5 m între ei;
d) lumini montate pe partile laterale extreme ale încarcaturii ori vehiculului care depaseste latimea de 2,5 m, care trebuie sa functioneze concomitent cu luminile de pozitie, precum si un catadioptru.
(2) Pe autostrazi autovehiculul care, cu sau fara încarcatura, depaseste latimea de 3,5 m trebuie urmat de un autovehicul de însotire. Pe celelalte drumuri publice autovehiculul cu latimea între 3,5 m si 5 m trebuie însotit în fata de un autovehicul, iar cel cu latimea mai mare de 5 m, de doua autovehicule care sa circule unul în fata si celalalt în spate. Autovehiculul de însotire trebuie sa fie echipat cu un dispozitiv special de avertizare si sa aiba montata, în functie de locul ocupat la însotire, la partea din fata sau din spate, placuta de identificare prevazuta la alin. (1) lit. a).
(3) Conducatorul autovehiculului cu masa si/sau gabaritul depasite, precum si conducatorii autovehiculelor de însotire sunt obligati sa puna si sa mentina în functiune semnalele speciale de avertizare cu lumina galbena prevazute la art. 32 alin. (1) lit. c) din ordonanta de urgenta, pe toata perioada deplasarii pe drumul public.
Art. 216. - Este interzisa circulatia autovehiculelor cu mase si/sau gabarite depasite:
a) pe sectoarele de drum unde sunt instalate indicatoare de interzicere, restrictie sau limitare a accesului acestora, daca vehiculul sau ansamblul de vehicule atinge ori depaseste latimea, înaltimea, lungimea sau masa în sarcina admise;
b) când vizibilitatea este redusa sau partea carosabila este acoperita cu polei, gheata sau zapada.
¤ 2. Transportul marfurilor sau produselor periculoase
Art. 217. - Autovehiculul care transporta marfuri sau produse periculoase trebuie sa îndeplineasca conditiile tehnice si de agreare stabilite prin Acordul european referitor la transportul rutier international al marfurilor periculoase (A.D.R.), încheiat la Geneva la 30 septembrie 1957, la care România a aderat prin Legea nr. 31/1994.
Art. 218. - Transportul marfurilor sau produselor periculoase se efectueaza numai pe traseele stabilite de autoritatea competenta si se comunica politiei din localitatile pe raza carora se deruleaza transportul.
Art. 219. - (1) Marfurile si produsele periculoase se transporta numai cu autovehicule special amenajate, purtând semne distinctive de identificare si în conditiile stabilite prin normele legale în vigoare.
(2) Marfurile si produsele prevazute la alin. (1) pot fi însotite pe tot parcursul de persoane care sa cunoasca bine caracteristicile acestora, iar conducatorul trebuie sa aiba asupra sa documentele de transport prevazute de lege si sa cunoasca normele referitoare la transportul si la manipularea încarcaturii.
(3) În cabina autovehiculului care transporta marfuri sau produse periculoase pot fi transportate numai persoanele autorizate.
(4) Daca din cauza deteriorarii ambalajului sau din alte cauze marfa ori produsul periculos se împrastie pe drum, conducatorul este obligat sa opreasca imediat, sa ia masuri de avertizare a celorlalti conducatori care circula pe drumul public si a persoanelor din jur, sa semnalizeze pericolul cu mijloacele pe care le are la îndemâna si sa anunte administratorul drumului sau cea mai apropiata unitate de politie.
Art. 220. - Se interzice conducatorului de autovehicul care transporta marfuri sau produse periculoase:
a) sa provoace socuri autovehiculului în mers;
b) sa fumeze în timpul mersului ori sa aprinda foc la oprire sau stationare, la o distanta mai mica de 50 m de autovehicul;
c) sa lase autovehiculul si încarcatura fara supravegherea sa, a însotitorului ori a unei alte persoane calificate;
d) sa remorcheze un vehicul ramas în pana;
e) sa urmeze alte trasee sau sa stationeze în alte locuri decât cele stabilite, precum si pe partea carosabila a drumului pe timp de noapte;
f) sa transporte alte încarcaturi care, prin natura lor, ar putea determina o sporire a pericolului;
g) sa permita prezenta în autovehicul a altor persoane, cu exceptia celuilalt conducator, a însotitorilor sau a celor care încarca ori descarca marfurile sau produsele transportate;
h) sa intre pe sectoarele de drum pe care îi este interzis accesul;
i) sa pastreze în autovehicul rezerve de combustibil în ambalaje care nu sunt special confectionate în acest scop.
CAPITOLUL VII
Obligatii în caz de accident
Art. 221. - Accidentul de circulatie este evenimentul care îndeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) s-a produs pe un drum deschis circulatiei publice ori si-a avut originea într-un asemenea loc;
b) a avut ca urmare decesul, ranirea uneia sau a mai multor persoane ori cel putin un vehicul a fost avariat sau au rezultat alte pagube materiale;
c) în eveniment a fost implicat cel putin un vehicul în miscare.
Art. 222. - (1) Conducatorul vehiculului implicat într-un accident de circulatie de pe urma caruia a rezultat moartea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii unei persoane sau în orice alt accident de circulatie care, prin urmari, constituie o fapta prevazuta de legea penala este obligat:
a) sa opreasca, sa anunte imediat politia, sa nu modifice sau sa stearga urmele accidentului si sa nu paraseasca locul faptei;
b) sa nu schimbe pozitia vehiculelor ori a obiectelor ramase la locul faptei si care provin din accident decât atât cât se impune pentru evitarea agravarii consecintelor accidentului;
c) sa transporte ranitii la cea mai apropiata unitate sanitara, în lipsa altor mijloace de transport, dupa care sa revina imediat la locul accidentului. Conducatorul care a transportat ranitii trebuie sa se legitimeze si sa comunice numarul de înmatriculare al vehiculului unitatii sanitare;
d) sa nu consume bauturi alcoolice, substante ori produse stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora, dupa producerea evenimentului, pâna la testarea concentratiei alcoolului în aerul expirat si/sau recoltarea probelor biologice.
(2) Unitatea sanitara la care a fost transportata persoana ranita într-un accident de circulatie este obligata sa anunte de îndata politia despre accident.
(3) Conducatorilor de vehicule implicati în accidente de circulatie li se recolteaza în mod obligatoriu probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei sau consumului de substante ori produse stupefiante sau medicamente cu efecte similare si acestia se trimit pentru examinare medicala la o unitate sanitara autorizata.
(4) Victimelor accidentelor de circulatie li se recolteaza în mod obligatoriu probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei sau consumului de substante ori produse stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora.
(5) Daca în accident a fost angajat un autovehicul dintre cele prevazute la art. 81 alin. (2) lit. a) din ordonanta de urgenta, conducatorul acestuia este obligat sa anunte de îndata unitatea de politie pe raza careia s-a produs accidentul, urmând ca dupa terminarea misiunii sa se prezinte la sediul acesteia în vederea întocmirii actelor de constatare.
(6) Orice persoana care este implicata sau are cunostinta despre producerea unui accident de circulatie soldat cu moartea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane, precum si atunci când în eveniment este implicat un vehicul care transporta marfuri sau produse periculoase, este obligata sa anunte de îndata politia apelând numarul unic pentru urgente 112 si sa transporte persoanele accidentate la cea mai apropiata unitate sanitara, numai daca prin aceasta nu se agraveaza starea de sanatate a victimelor.
Art. 223. - (1) Conducatorii implicati în accidente în urma carora au rezultat numai pagube materiale si care nu constituie fapte prevazute de legea penala sunt obligati:
a) sa scoata imediat vehiculele în afara partii carosabile ori, daca nu este posibil si nici nu pot sa îsi continue circulatia, sa le deplaseze cât mai aproape de bordura sau acostament, semnalizându-le prezenta;
b) sa anunte imediat unitatea de politie competenta pe raza careia s-a produs evenimentul;
c) sa se prezinte la unitatea de politie competenta pe raza careia s-a produs accidentul, în termenul comunicat de aceasta, care nu poate depasi 48 de ore de la producerea accidentului, pentru întocmirea documentelor de constatare, care se elibereaza numai în baza declaratiilor scrise ale celor implicati;
d) sa solicite unitatii de politie competente eliberarea autorizatiei de reparatie.
(2) Obligatia prevazuta la alin. (1) lit. d) revine si detinatorilor de vehicule avariate în alte împrejurari decât în circulatia pe drumurile publice.
CAPITOLUL VIII
Circulatia în trafic international
Art. 224. - (1) Autovehiculele si remorcile înmatriculate în România care circula în trafic international trebuie sa aiba la partea din spate simbolul "RO" de forma ovala, cu dimensiunile de 175/115 mm, si scrisul de culoare neagra pe fond alb, cu dimensiunile de 80/10 mm, plasat în mijlocul simbolului oval.
(2) Autovehiculele si remorcile înmatriculate în strainatate care circula în România trebuie sa poarte în partea din spate simbolul statului în care sunt înmatriculate.
(3) Autovehiculele si remorcile înmatriculate în alte state pot circula pe drumurile publice din România daca îndeplinesc conditiile cerute pentru a fi admise în circulatia internationala numai pentru perioada de valabilitate a asigurarii de raspundere civila (carte verde).
Art. 225. - (1) Permisul de conducere eliberat de autoritatile române este valabil în circulatia internationala pe teritoriul statelor care au aderat la Conventia asupra circulatiei rutiere, încheiata la Viena la 8 noiembrie 1968 si ratificata de România.
(2) Pentru a circula pe teritoriul statelor care nu au aderat la conventia prevazuta la alin. (1), posesorii permiselor de conducere eliberate de autoritatile române trebuie sa aiba si un permis de conducere international, eliberat de Automobil Clubul Român.
(3) Persoanele care domiciliaza în alte state, venite temporar în România, pot conduce autovehicule pe drumurile publice daca poseda permis valabil, eliberat de autoritatea competenta din statul respectiv, dupa modelul stabilit în conventia prevazuta la alin. (1), sau a carui valabilitate este recunoscuta pe baza de reciprocitate.
(4) Persoanele care domiciliaza în alte state, venite temporar în România, care poseda permise de conducere eliberate de autoritatile statelor care nu sunt semnatare ale conventiei prevazute la alin. (1), pot conduce autovehicule numai daca permisele nationale valabile sunt însotite de permise de conducere internationale valabile, eliberate de asociatii afiliate la Federatia Internationala a Automobilului ori la Alianta Internationala de Turism.
CAPITOLUL IX
Sanctiuni contraventionale. Amenzi contraventionale si puncte de penalizare
Art. 226. - Constituie contraventie si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) nerespectarea prevederilor art. 20, art. 22 alin. (2) si (3), art. 44 alin. (1) si (2), art. 50 alin. (1) si alin. (2) lit. b) si g), art. 68, art. 92, art. 102 alin. (3), art. 113 alin. (2), art. 126 alin. (1) si (2), art. 127 alin. (3), art. 133, art. 142 alin. (1) si (2), art. 144, art. 146, art. 147, art. 153 alin. (1), (2) si (4)-(6), art. 160, art. 161, art. 171 alin. (1) si (2), art. 178, art. 180 pct. 1-5, 12, 15, 16 si 18, art. 181 pct. 5, 12 si 14, art. 184, art. 185, art. 197 alin. (3) si (4), art. 198, art. 204, art. 205, art. 207-209 si art. 212, cu avertisment sau cu amenda de la 500.000 lei la 700.000 lei;
b) nerespectarea prevederilor art. 17-19, art. 42, art. 50 alin. (2) lit. e), art. 51 alin. (2), art. 65 alin. (2), art. 66 alin. (2), art. 82 alin. (2), art. 84 alin. (1), art. 87 alin. (2), art. 106 alin. (2)-(4), art. 117 alin. (1) lit. c) si d), art. 125, art. 127 alin. (2), art. 130-132, art. 134, art 135 alin. (2) teza a 2-a si alin. (3), art. 136, art. 137 alin. (1)-(3), art. 138-140, art. 143 alin. (1) si (3), art. 145, art. 154 alin. (1), art. 157, art. 158, art. 163, art. 164, art. 165, art. 173, art. 176 alin. (1), art. 179, art. 180 pct. 8, 10, 11 si 14, art. 181 pct. 2, 3, 7, 8, 9, 13, 17 si 19, art. 188, art. 189, art. 190 alin. (1) lit. b)-d) si alin. (2)-(4), art. 191 alin. (2), art. 192, art. 194 alin. (1), (2) si (4), art. 195, art. 197 alin. (5), art. 200-202, art. 211 si art. 215, cu avertisment sau cu amenda de la 600.000 lei la 800.000 lei;
c) nerespectarea prevederilor art. 65 alin. (1), art. 67 alin. (2), art. 82 alin. (3), art. 87 alin. (1), art. 88, art. 117 alin. (2), art. 127 alin. (1), art. 128, art. 135 alin. (4), art. 137 alin. (4), art. 162, art. 174, art. 177 alin. (1), art. 180 pct. 6, 9, 13 si 17, art. 181 pct. 4, 6, 10, 11, 15, 16 si 18, art. 183, art. 187, art. 197 alin. (1), art. 210, art. 213, art. 214 si art. 216, cu amenda de la 700.000 lei la 1.000.000 lei;
d) nerespectarea prevederilor art. 14, art. 40 lit. b), art. 49, art. 50 alin. (2) lit. h), art. 74, art. 83 alin. (2), art. 119 alin. (3), art. 120 alin. (2), art. 143 alin. (2), art. 175, art. 180 pct. 7 si art. 222 alin. (1), (2), (5) si (6), cu amenda de la 1.000.000 lei la 3.000.000 lei;
e) nerespectarea prevederilor art. 3 alin. (1), art. 31 alin. (1) si (2), art. 37, art. 39 alin. (4), art. 47 alin. (1), art. 50 alin. (2) lit. a), c), f) si i), art. 67 alin. (1), art. 117 alin. (1) lit. a) si b), art. 120 alin. (1), art. 135 alin. (1), art. 167, art. 170 alin. (2), art. 171 alin. (3), art. 176 alin. (2), art. 193 si art. 223, cu amenda de la 1.500.000 lei la 5.000.000 lei;
f) nerespectarea prevederilor art. 7, art. 50 alin. (2) lit. d), art. 55 alin. (2), art. 120 alin. (3), art. 121, art. 149-152, art. 170 alin. (1) si art. 172 alin. (2), cu amenda de la 2.000.000 lei la 8.000.000 lei.
Art. 227. - (1) Savârsirea de catre conducatorii de autovehicule si tramvaie a contraventiilor prevazute în prezentul regulament sau în ordonanta de urgenta atrage, pe lânga sanctiunea amenzii, si aplicarea unui numar de puncte de penalizare, dupa cum urmeaza:
a) pentru fiecare dintre contraventiile prevazute la art. 226 lit. c), 2 puncte de penalizare;
b) pentru fiecare dintre contraventiile prevazute la art. 226 lit. d) din prezentul regulament si pentru cea de la art. 91 lit. c) din ordonanta de urgenta, 3 puncte de penalizare;
c) pentru fiecare dintre contraventiile prevazute la art. 226 lit. e) din prezentul regulament si cea de la art. 90 lit. c) din ordonanta de urgenta, 4 puncte de penalizare;
d) pentru fiecare dintre contraventiile prevazute la art. 226 lit. f), 6 puncte de penalizare, cu exceptia contraventiei savârsite prin încalcarea prevederilor art. 7.
(2) Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce atrage anularea punctelor de penalizare cumulate pâna la data savârsirii faptei pentru care s-a dispus sanctiunea contraventionala complementara.
Art. 228. - (1) Neîndeplinirea de catre administratorii drumurilor publice ori de catre executantii de lucrari pe acestea si, dupa caz, de catre administratorii cailor ferate a obligatiilor ce le revin potrivit dispozitiilor art. 5, art. 30 alin. (3), (4) si (5), art. 33 alin. (1) si (2), art. 48 alin. (2), art. 51 si art. 65 alin. (2) din ordonanta de urgenta si ale art. 2, art. 3 alin. (2), (3) si (4), art. 4, art. 5, art. 6, art. 41 alin. (3), art. 97 alin. (1) si (4), art. 100 alin. (2), art. 108-110, art. 111 alin. (1), art. 113 alin. (1), art. 115, art. 155 alin. (2), art. 159, art. 172 alin. (1) si art. 197 alin. (2) din prezentul regulament constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000.000 lei la 20.000.000 lei.
(2) Cu amenda prevazuta la alin. (1) se sanctioneaza si detinerea în autovehicule, montarea pe acestea sau folosirea în circulatia pe drumurile publice a mijloacelor speciale de avertizare luminoasa sau sonora, cu exceptia autovehiculelor prevazute la art. 32 alin. (1) din ordonanta de urgenta, precum si a mijloacelor tehnice de detectare a aparatelor radar sau a dispozitivelor antiradar.
Art. 229. - (1) Contraventiilor prevazute la art. 226 si 228 le sunt aplicabile dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Contravenientul poate achita, în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal de contraventie ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia, jumatate din minimul amenzii prevazute la art. 226 si 228, agentul constatator facând mentiune despre aceasta posibilitate în procesul-verbal.
CAPITOLUL X
Sanctiuni contraventionale complementare
SECTIUNEA 1
Retinerea permisului de conducere, a atestatului profesional, a certificatului de înmatriculare ori de înregistrare sau a placutelor cu numerele de înmatriculare
¤ 1. Retinerea permisului de conducere
Art. 230. - Permisul de conducere se retine în urmatoarele situatii:
a) când titularul a cumulat cel putin 15 puncte de penalizare într-un an;
b) când titularul a cumulat cel putin 10 puncte de penalizare în decurs de 6 luni de la data expirarii duratei de suspendare;
c) când titularul se afla în una dintre situatiile prevazute la art. 77, art. 78 alin. (2), art. 79 alin. (1), (3) si (4) si la art. 81 alin. (1) din ordonanta de urgenta;
d) când titularul acestuia a savârsit una dintre infractiunile prevazute la art. 178 sau 184 din Codul penal, daca acestea au fost comise ca urmare a nerespectarii dispozitiilor legale privind circulatia pe drumurile publice;
e) când prin hotarâre judecatoreasca ramasa definitiva împotriva titularului acestuia s-a dispus interzicerea drepturilor prevazute de art. 64 lit. c) ori art. 112 lit. c) din Codul penal;
f) când fapta conducatorului de autovehicul sau tramvai a fost urmarita ca infractiune prevazuta de ordonanta de urgenta, iar procurorul sau instanta de judecata a dispus înlocuirea raspunderii penale cu una dintre sanctiunile cu caracter administrativ prevazute la art. 91 din Codul penal;
g) detinatorul nu a preschimbat permisul de conducere, emis anterior datei de 1 decembrie 1996, cu ultimul model aflat în uz;
h) la schimbarea numelui ori a domiciliului titularului;
i) când titularul a fost declarat inapt pentru a conduce autovehicule sau tramvaie pe drumurile publice de catre o institutie medicala autorizata;
j) când prezinta modificari, stersaturi, adaugari ori se afla, în mod nejustificat, asupra altei persoane;
k) când este deteriorat;
l) când titularul a savârsit una dintre contraventiile prevazute la art. 231.
Art. 231. - (1) Permisul de conducere se retine de catre politie o data cu constatarea faptei, potrivit art. 98 lit. d) din ordonanta de urgenta, în urmatoarele cazuri:
a) conducerea unui autovehicul sau tramvai sub influenta bauturilor alcoolice sau a substantelor ori produselor stupefiante sau medicamentelor cu efecte similare acestora, daca este constatata, potrivit legii, cu mijloace tehnice certificate;
b) conducerea vehiculului cu defectiuni tehnice grave la sistemul de frânare sau la mecanismul de directie, daca sunt constatate de politie împreuna cu specialistii institutiilor abilitate;
c) depasirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatata, potrivit legii, cu mijloace tehnice certificate;
d) nerespectarea regulilor de trecere la nivel cu calea ferata prevazute la art. 170 alin. (1) lit. a) si b) din prezentul regulament;
e) nerespectarea semnalelor politistilor la trecerea coloanelor oficiale sau intercalarea ori atasarea la o astfel de coloana;
f) neoprirea la semnalul regulamentar al politistului, în scopul sustragerii de la control, daca a fost necesara urmarirea pentru oprire;
g) nerespectarea semnificatiei culorii rosii a semaforului, a regulilor privind prioritatea de trecere ori a celor de depasire, daca prin aceasta s-a produs un accident.
h) neanuntarea si/sau neprezentarea la unitatea de politie competenta, în 48 de ore de la implicarea într-un accident, daca acesta a avut ca urmare pagube materiale.
(2) O data cu retinerea permisului de conducere, titularului i se elibereaza o dovada înlocuitoare cu drept de circulatie pentru o perioada de 15 zile, cu exceptia cazurilor prevazute la alin. (1) lit. a), b), e), f) si h), când aceasta e elibereaza fara drept de circulatie.
Art. 232. - (1) În cazul producerii unui accident de circulatie în urma caruia a rezultat uciderea sau vatamarea grava a integritatii corporale ori sanatatii uneia sau mai multor persoane sau distrugerea unuia sau mai multor vehicule, permisul de conducere se retine o data cu constatarea faptei, titularului acestuia eliberându-i-se o dovada înlocuitoare fara drept de circulatie, daca din primele cercetari rezulta ca evenimentul s-a produs din cauza nerespectarii de catre acesta a unei reguli de circulatie.
(2) Permisul de conducere nu se retine în cazurile prevazute la alin. (1), daca din primele cercetari rezulta ca titularul acestuia nu a încalcat nici o regula de circulatie.
(3) În cazurile prevazute de art. 81 alin. (1) din ordonanta de urgenta permisul de conducere se retine de catre politie o data cu identificarea autorului, iar în situatia în care împotriva titularului s-a luat masura de siguranta prevazuta la art. 112 lit. c) din Codul penal ori pedeapsa complementara prevazuta la art. 64 lit. c) din Codul penal, pe data luarii la cunostinta despre hotarâre de catre politie conducatorului de autovehicule i se elibereaza dovada înlocuitoare fara drept de circulatie.
Art. 233. - (1) În situatia savârsirii unor fapte ce întrunesc elementele constitutive ale unei infractiuni la regimul circulatiei care atrag sanctiunea contraventionala complementara de anulare a permisului de conducere, cu exceptia celor prevazute la art. 77 alin. (2) si (3), art. 78 alin. (3), art. 79 alin. (1) si (4), art. 81 alin. (1), art. 82 alin. (1) si la art. 84 alin. (3) din ordonanta de urgenta, politistul retine permisul de conducere, eliberând titularului o dovada înlocuitoare cu drept de circulatie pentru 15 zile.
(2) Prelungirea dreptului de circulatie se face de catre seful politiei specializate, din 30 în 30 de zile, în baza unui document eliberat de procurorul care efectueaza urmarirea penala sau de cel care exercita supravegherea cercetarii penale, pâna la ramânerea definitiva a hotarârii judecatoresti, iar în cursul judecatii, de catre instanta sesizata cu judecarea cauzei.
Art. 234. - Dovada înlocuitoare a permisului de conducere se elibereaza cu drept de circulatie pentru o perioada de 15 zile si în situatiile prevazute la art. 230 lit. g), h) si k).
Art. 235. - Conducatorului de autovehicul sau tramvai care a încalcat o regula de circulatie pentru care se dispune sanctiunea contraventionala complementara de retinere a permisului de conducere în vederea suspendarii exercitarii dreptului de a conduce si care prezinta la control dovada înlocuitoare a acestuia pentru o fapta savârsita anterior, aflata în termenul de valabilitate, i se retine dovada prezentata si i se elibereaza o noua dovada, cu valabilitate pâna la 15 zile, fara a se depasi însa termenul de valabilitate al primei dovezi.
¤ 2. Retinerea atestatului profesional
Art. 236. - (1) Atestatul profesional se retine atunci când se constata faptul ca valabilitatea acestuia a expirat.
(2) Retinerea atestatului profesional se dispune de catre agentul constatator si se trimite autoritatii care l-a eliberat.
(3) Retinerea atestatului se consemneaza în procesul-verbal de constatare a contraventiei.
¤ 3. Retinerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare
Art. 237. - (1) Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare al autovehiculelor si tramvaielor se retine în urmatoarele situatii:
a) inspectia tehnica periodica a expirat;
b) în autovehicul este instalat un mijloc tehnic de detectare a prezentei aparatelor radar sau dispozitiv antiradar;
c) autovehiculul are montate mijloace speciale de avertizare luminoasa si sonora, cu încalcarea prevederilor legale;
d) nerespectarea regulilor referitoare la transportul produselor periculoase;
e) avariile existente la autovehicul nu au fost reparate în termenul prevazut la art. 181 pct. 19;
f) dispozitivele de iluminare si semnalizare luminoase, mijloacele fluorescent-reflectorizante, prevazute în normele tehnice în vigoare, sunt defecte sau lipsa, farurile nu sunt reglate sau sunt montate alte dispozitive decât cele omologate;
g) sistemele de frânare sunt defecte;
h) mecanismul de directie prezinta uzuri peste limitele admise;
i) anvelopele au alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevazute în cartea de identitate a autovehiculului, prezinta taieturi sau rupturi ale cordului ori sunt uzate peste limita legal admisa;
j) zgomotul în mers sau stationare depaseste limita legal admisa pentru tipul respectiv de vehicul;
k) motorul emite noxe poluante peste limitele legal admise;
l) elementele dispozitivului de cuplare pentru remorcare prezinta uzuri pronuntate ori nu sunt compatibile, fiind de natura sa provoace desprinderea remorcii sau dezechilibrarea ansamblului;
m) autovehiculul are montate dispozitive sau accesorii neomologate de autoritatea competenta;
n) autovehiculul are aplicate pe parbriz, luneta sau geamurile laterale afise, reclame publicitare sau înscrisuri de natura a conferi libera trecere, acces sau prioritate în circulatia pe drumurile publice;
o) autovehiculul are aplicate folii sau accesorii pe parbriz, luneta ori geamurile laterale, care restrâng sau estompeaza vizibilitatea în timpul mersului, atât din interior, cât si din exterior, sau care împiedica ori diminueaza eficacitatea dispozitivelor de iluminare si semnalizare luminoasa ori citirea numarului de înmatriculare;
p) autovehiculul prezinta scurgeri de carburant sau lubrifiant;
r) placutele cu numerele de înmatriculare sau înregistrare nu sunt conforme cu standardul sau au aplicate dispozitive de iluminare, altele decât cele omologate;
s) datele din certificatul de înmatriculare sau înregistrare nu concorda cu caracteristicile tehnice ale vehiculului;
t) vehiculul nu a fost radiat din circulatie în conditiile prezentului regulament, caz în care se retin si placutele cu numerele de înmatriculare. Acestea se remit titularului certificatului de înmatriculare;
u) detinatorul nu face dovada încheierii asigurarii auto de raspundere civila;
v) în cazul nerespectarii prevederilor art. 39 alin. (4);
w) detinatorul nu a preschimbat certificatul de înmatriculare, emis anterior datei de 1 ianuarie 1998, cu ultimul model aflat în uz.
(2) În situatiile prevazute la alin. (1) certificatul de înmatriculare nu se retine daca conducatorul autovehiculului sau tramvaiului remediaza pe loc deficientele constatate, caz în care se aplica numai sanctiunea contraventionala.
(3) În situatiile prevazute la alin. (1) lit. b)-e), g), h), p), r), t) si u), în locul certificatului de înmatriculare sau de înregistrare se elibereaza dovada înlocuitoare fara drept de circulatie.
Art. 238. - Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare se restituie detinatorului vehiculului la încetarea motivului pentru care documentul a fost retinut.
Art. 239. - Când conducatorul este depistat în traffic conducând un vehicul având dovada înlocuitoare a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare fara valabilitate sau cu valabilitatea expirata, politistul aplica si masura retinerii placutelor cu numerele de înmatriculare sau înregistrare, pâna la încetarea motivului pentru care documentul a fost retras.
Art. 240. - (1) Pentru cazurile prevazute la art. 237 lit. d) politistul ia masuri pentru parcarea autovehiculului în cel mai apropiat spatiu amenajat, retinând certificatul de înmatriculare si placile cu numarul de înmatriculare sau înregistrare.
(2) În cazurile prevazute la alin. (1) politistul este obligat sa anunte de îndata unitatea de politie din care face parte pentru a se stabili, împreuna cu unitatile de pompieri si de aparare civila, destinatia finala pentru parcarea autovehiculului.
SECTIUNEA a 2-a
Suspendarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie
Art. 241. - (1) Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie se aproba, în cazurile prevazute de art. 230 lit. a) si b), de catre autoritatile prevazute la art. 88 alin. (4) din ordonanta de urgenta, în raza carora domiciliaza titularul permisului, iar în cele prevazute la art. 230 lit. f) si art. 231 alin. (1), de catre aceleasi autoritati pe raza carora contravenientul a savârsit fapta, la propunerea politistului care a constatat contraventia.
(2) În cazul concursului de contraventii care atrag si puncte de penalizare, suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie se stabileste dupa cum urmeaza:
a) pe o perioada de 30 de zile, daca punctele prevazute pentru fiecare contraventie, însumate cu punctele din evidenta, totalizeaza 15 puncte;
b) pe o perioada de 60 de zile, daca punctele prevazute pentru fiecare contraventie, însumate cu punctele din evidenta, totalizeaza între 16 si 20 de puncte;
c) pe o perioada de 90 de zile, daca punctele prevazute pentru fiecare contraventie, însumate cu punctele din evidenta, totalizeaza peste 20 de puncte.
(3) În cazul în care împotriva titularului permisului de conducere s-a hotarât suspendarea dreptului de a conduce, de catre o autoritate straina competenta, pentru o fapta savârsita pe teritoriul altui stat, în conditiile stabilite prin Conventia europeana cu privire la efectele internationale ale interzicerii exercitarii dreptului de a conduce un vehicul cu motor, adoptata la Bruxelles la 3 iunie 1976, ratificata de România prin Legea nr. 126/1997, seful directiei de specialitate din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române aproba suspendarea exercitarii dreptului de a conduce.
(4) Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, prevazuta la alin. (3), nu poate depasi 90 de zile.
Art. 242. - Perioadele de suspendare pot fi reduse, dar nu mai putin de 30 de zile, daca titularul permisului absolva un curs de siguranta rutiera organizat de o scoala de conducatori de autovehicule autorizata, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 94 alin. (1) lit. a) si alin. (2) din ordonanta de urgenta, precum si în situatia când fapta a fost urmarita ca infractiune, iar procurorul sau instanta de judecata a dispus înlocuirea raspunderii penale cu una dintre sanctiunile cu caracter administrativ prevazute la art. 91 din Codul penal, cu conditia sa nu mai fi beneficiat de o astfel de masura în ultimii 3 ani.
SECTIUNEA a 3-a
Restituirea permisului de conducere
Art. 243. - Permisul de conducere se restituie titularului, la cererea acestuia, când a intervenit una dintre situatiile prevazute de art. 100 din ordonanta de urgenta.
Art. 244. - Permisul de conducere se restituie titularului de catre autoritatea competenta pe raza careia îsi are domiciliul sau resedinta, în cazul strainilor, când perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce a expirat. În aceasta situatie titularul permisului de conducere intra în posesia documentului prezentând dovada înlocuitoare a acestuia, în original, precum si actul de identitate.
Art. 245. - (1) Permisul de conducere se restituie titularului de catre autoritatea competenta care a retinut documentul:
a) când, în conditiile art. 88 alin. (4) din ordonanta de urgenta, s-a hotarât ca exercitarea dreptului de a conduce nu se suspenda;
b) la încetarea masurii de siguranta prevazute la art. 112 lit. c) din Codul penal;
c) în baza ordonantei procurorului prin care s-a dispus neînceperea urmaririi penale, scoaterea de sub urmarirea penala sau încetarea urmaririi penale;
d) la data ramânerii definitive a hotarârii judecatoresti prin care s-a dispus achitarea;
e) la încetarea motivelor pentru care s-a dispus retragerea documentului.
(2) În cazurile prevazute la alin. (1) cererea de restituire a permisului de conducere trebuie sa fie însotita de documente care sa ateste una dintre situatiile pentru care se restituie documentul, de dovada înlocuitoare a acestuia si de actul de identitate al solicitantului.
(3) Permisul de conducere se restituie si în cazul în care contravenientul a exercitat calea de atac împotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei în conditiile prevazute de lege, iar instanta de judecata nu a solutionat cauza ori hotarârea judecatoreasca a ramas definitiva dupa 1 an de zile de la introducerea plângerii, situatii în care intervine termenul de prescriptie a executarii sanctiunii.
SECTIUNEA a 4-a
Anularea permisului de conducere
Art. 246. - (1) Anularea permisului de conducere se dispune de catre autoritatile prevazute la art. 101 alin. (1) din ordonanta de urgenta, pe raza carora s-a petrecut fapta sau de catre aceleasi autoritati, pentru faptele constatate de politistii din subordine, în baza hotarârii judecatoresti ramase definitiva pentru savârsirea infractiunilor prevazute la art. 101 alin. (1) din ordonanta de urgenta, precum si în cazul prevazut în alin. (2) din acelasi act normativ.
(2) Anularea permisului de conducere se dispune de catre directia politiei specializate din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române, în cazul în care împotriva titularului acestuia s-a hotarât o astfel de masura de catre o autoritate straina competenta, pentru o fapta savârsita pe teritoriul altui stat, în conditiile stabilite prin conventia prevazuta la art. 241 alin. (3).
Art. 247. - (1) Persoana al carei permis de conducere a fost anulat va fi încunostintata în scris despre masura luata, în termen de cel mult 5 zile de la luarea hotarârii.
(2) Împotriva hotarârii de anulare a permisului de conducere se poate introduce actiune în justitie, în contenciosul administrativ, potrivit legii.
Art. 248. - Hotarârea asupra anularii se înscrie în evidentele Directiei Generale de Evidenta Informatizata a Persoanei din Ministerul de Interne, prin structura teritoriala de specialitate care a eliberat permisul de conducere.
SECTIUNEA a 5-a
Obtinerea unui nou permis de conducere
Art. 249. - Persoana al carei permis de conducere a fost anulat se poate prezenta la examen pentru obtinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, daca îndeplineste conditiile prevazute la art. 103 din ordonanta de urgenta.
Art. 250. - Dosarul de examinare trebuie sa cuprinda, pe lânga documentele prevazute la art. 57:
a) cererea de prezentare la examen pentru obtinerea unui nou permis de conducere în locul celui anulat;
b) copia hotarârii judecatoresti ramase definitiva;
c) dovada ca a absolvit un curs de legislatie rutiera si conduita preventiva organizat de o scoala de conducatori de autovehicule autorizata.
SECTIUNEA a 6-a
Confiscarea bunurilor destinate ori folosite la savârsirea contraventiilor
Art. 251. - (1) Confiscarea bunurilor destinate ori folosite la savârsirea contraventiilor se dispune de catre politisti, prin acelasi proces-verbal de constatare a contraventiei, o data cu aplicarea sanctiunii amenzii.
(2) Sunt supuse confiscarii:
a) mijloacele speciale de avertizare luminoasa si sonora detinute, montate si folosite pe alte autovehicule decât cele prevazute la art. 32 alin. (1) lit. a) si b) si alin. (2)-(4) din ordonanta de urgenta;
b) mijloacele tehnice de detectare a prezentei aparatelor radar si a dispozitivelor antiradar.
SECTIUNEA a 7-a
Imobilizarea vehiculului
Art. 252. - Imobilizarea unui vehicul consta în scoaterea acestuia în afara partii carosabile, pe acostament sau cât mai aproape de marginea drumului, ca urmare a savârsirii de catre conducatorul acestuia a unei fapte prevazute la art. 104 alin. (1) din ordonanta de urgenta si punerea acestuia în imposibilitate de miscare de catre persoanele autorizate, conform normelor legale, prin folosirea unor dispozitive tehnice sau alte mijloace de retinere.
Art. 253. - (1) Imobilizarea vehiculelor se dispune prin proces-verbal de catre politist.
(2) Imobilizarea nu se dispune atunci când vehiculul poate fi repus în circulatie de catre un alt conducator calificat indicat de persoana vinovata sau de catre proprietar, precum si atunci când cauzele care impuneau luarea acestei masuri au fost înlaturate pe loc.
(3) Efectele imobilizarii înceteaza în momentul în care au fost înlaturate motivele care au dus la luarea acestei masuri si se dispune de catre agentul constatator sau seful acestuia.
Art. 254. - (1) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre politisti, iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României, de catre politistii de frontiera.
(2) Constatarea contraventiilor se poate face si fara oprirea contravenientului, precum si în lipsa acestuia, daca savârsirea contraventiilor este probata cu un mijloc tehnic certificat, potrivit legii, din dotarea politiei.
(3) Contravenientul poate achita, pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia, jumatate din minimul amenzii prevazute la art. 226 si 228, la Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C.-S.A. sau la Trezoreria Ministerului Finantelor Publice, agentul constatator facând mentiune despre aceasta în procesul-verbal.
CAPITOLUL XI
Dispozitii finale si tranzitorii
Art. 255. - Sistemul cu puncte penalizatoare se pune în aplicare în termen de 6 luni de la data intrarii în vigoare a prezentului regulament.
Art. 256. - În desfasurarea activitatilor de prevenire a accidentelor, politia poate solicita sprijinul unor conducatori de autovehicule care consimt sa participe voluntar la acestea, conform legii.
Art. 257. - Cu ocazia preschimbarii permiselor de conducere emise anterior datei de 1 decembrie 1995 cu cele model nou, echivalarea dintre vechile si noile categorii se face dupa cum urmeaza:
a) categoria G cu categoria A;
b) categoria A cu categoria A;
c) categoria B cu categoria B;
d) categoria C cu categoria C;
e) categoria D cu categoria D;
f) categoriile C, E si/sau C + E cu categoria CE;
g) categoriile B, C, E si/sau B + E si C + E cu categoriile BE si CE;
h) categoriile C, D, E si/sau C + E si D + E cu categoriile CE si DE;
i) categoriile B, C, D, E si/sau B + E, C + E si D + E cu categoriile BE, CE si DE;
j) categoria F cu categoria Tr;
k) categoria H cu categoria Tb;
l) categoria I cu categoria Tv.
Art. 258. - (1) Politia asigura însotirea coloanelor oficiale cu echipaje specializate potrivit competentei.
(2) Se însotesc cu echipaje ale politiei demnitari români sau oficialitati straine cu functii similare acestora, dupa cum urmeaza:
a) presedintele României;
b) presedintele Senatului;
c) presedintele Camerei Deputatilor;
d) primul-ministru al Guvernului.
(3) În situatii deosebite, care impun deplasarea în regim de urgenta, pot beneficia de însotirea cu echipaje de politie si ministrii din Guvernul României sau omologi din strainatate aflati în vizita oficiala în România, precum si sefii misiunilor diplomatice, cu ocazia depunerii scrisorilor de acreditare.
(4) Beneficiaza de însotire si candidatii la functia de Presedinte al României, pe timpul campaniei electorale, dupa validarea candidaturii, numai pe raza localitatilor unde au loc activitatile electorale.
(5) Concursurile organizate pe drumurile publice, autorizate potrivit legii, care presupun restrictionarea circulatiei pe anumite sectoare, precum si transporturile agabaritice sau speciale vor fi însotite numai cu aprobarea
Inspectoratului General al Politiei Române, în functie de disponibilitati, contra cost, potrivit tarifelor stabilite de normele legale.
(6) Beneficiaza de însotire cu echipaje de politie fostii presedinti ai României, în conditiile legii.
Art. 259. - Societatile detinatoare de autovehicule care efectueaza transport public de persoane sau de marfuri sunt obligate sa le doteze cu aparate de control al timpilor de odihna si al vitezei de deplasare, omologate, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
Art. 260. - (1) În toate unitatile de învatamânt, curs primar si gimnazial, se vor preda elevilor saptamânal si respectiv lunar, pe parcursul anului scolar, lectii de circulatie rutiera.
(2) Politistii din structura abilitata a Ministerului de Interne vor sprijini si îndruma cadrele didactice din unitatile de învatamânt în desfasurarea acestei activitati.
Art. 261. - La data organizarii, potrivit legii, a serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor, atributiile prevazute de prezentul regulament pentru Directia Generala de Evidenta Informatizata a Persoanei din Ministerul de Interne se exercita, dupa caz, de catre acestea.
Art. 262. - În sensul prezentului regulament, termenii de mai jos au urmatorul înteles:
1. viabilitatea drumului - starea tehnica corespunzatoare a partii carosabile, constând în practicabilitatea permanenta a acesteia potrivit reglementarilor  specifice sectorului de drum, lipsa obstacolelor si existenta amenajarilor rutiere si a mijloacelor de semnalizare, care sa asigure fluenta si siguranta circulatiei;
2. amenajare rutiera - orice constructie amplasata pe partea carosabila sau în zona acesteia, destinata reglementarii circulatiei rutiere;
3. declivitate - înclinarea unui drum pe o portiune uniforma fata de axa orizontala;
4. urgenta - situatia de criza sau de pericol potential major care necesita deplasarea imediata pentru prevenirea producerii unor evenimente cu consecinte negative, pentru salvarea de vieti omenesti sau a integritatii unor bunuri ori pentru limitarea distrugerii mediului înconjurator;
5. coloana cu regim prioritar - o grupare de doua sau mai multe autovehicule, însotite de unul sau mai multe autovehicule cu regim de circulatie prioritar.

 

Sus

 

   

 

 
Copyright © 2009 Crismalex. Toate drepturile rezervate.